Jean-Cyril Spinetta : Σίγουρος για την έγκριση συγχώνευσης Air France-KLM

Τετάρτη, 19 Νοεμβρίου 2003 08:47

ΤΗΝ ΤΕΛΙΚΗ έγκριση της επιτροπής ανταγωνισμού για την εξαγορά της KLM Royal Dutch Airlines NV, εκτιμά ότι θα αποσπάσει η δεύτερη σε μέγεθος αεροπορική εταιρεία της Ευρώπης, Air France SA, προκειμένου να δημιουργηθεί η μεγαλύτερη εταιρεία της Γηραιάς Ηπείρου, σύμφωνα με τον επικεφαλής της, Jean-Cyril Spinetta.

«Είμαι πολύ σίγουρος για την απάντηση που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και από τις ΗΠΑ», ανέφερε ο Spinetta σε συνέντευξή του στο Παρίσι, συμπληρώνοντας : «Είχαμε ανεπίσημες επαφές πριν από τη συμφωνία και δεν βλέπουμε κανένα λόγο γιατί οι Αμερικανοί θα είναι εχθρικοί σε αυτό το εγχείρημα».

Η Air France, ανακοίνωσε την Τρίτη, ότι το δεύτερο τρίμηνο της οικονομικής της χρήσης, τα καθαρά της κέρδη μειώθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 14%, φθάνοντας στα 48 εκατ. ευρώ (57 εκατ. δολ.), καθώς μείωσε τις τιμές των εισιτηρίων προκειμένου να προσελκύσει ταξιδιώτες.

Ο Spinetta, 60 ετών, βασίζεται στην εξαγορά της ζημιογόνου ολλανδικής KLM, προκειμένου να αυξήσει τα έσοδα τουλάχιστον κατά 495 εκατ. ευρώ το χρόνο από το 2005.

Η διευρυμένη εταιρεία θα είναι η μεγαλύτερη σε αεροπορική εταιρεία από πλευράς εσόδων στον κόσμο, με συνολικές πωλήσεις 19,2 δισ. ευρώ και 103.851 υπαλλήλους. Η Air France-KLM, θα ξεπεράσει την American Airlines της AMR Corp.

Οι αεροπορικές εταιρείες διεθνώς, αντιμετωπίζουν συνολικά ζημίες που υπολογίζονται στα 10 δισ. δολ. φέτος, εξ αιτίας της μείωσης των ταξιδίων και επιδιώκουν να κάνουν συμμαχίες, προκειμένου να περιορίσουν το κόστος τους. Η συμφωνία Air France-KLM είναι η μεγαλύτερη που έχει γίνει ποτέ μεταξύ αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη.

Ο Spinetta ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι, η επιτροπή ανταγωνισμού των ΗΠΑ έχει εγκρίνει συγχωνεύσεις μεταξύ αμερικανικών αεροπορικών εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης της United Airlines της UAL Corp. με την US Airways Group Inc.

«Οι αμερικανικές αρχές θα καταλάβουν ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες πρέπει να επιτύχουν συμφωνίες συγχώνευσης».

Στις 30 Σεπτεμβρίου, η Air France συμφώνησε στην εξαγορά της KLM αντί 784 εκατ. ευρώ σε μετοχές. Προσέφερε 16,74 ευρώ για κάθε μία μετοχή της ολλανδικής αεροπορικής εταιρείας. Η προσφορά της, ήταν κατά 40% υψηλότερη από την τιμή κλεισίματος της μετοχής της KLM την προηγούμενη ημέρα.

Η συμφωνία συγχώνευσης προβλέπει τη διατήρηση του σήματος κάθε αεροπορικής εταιρείας και του προσωπικού της, καθώς επίσης και του μεγαλύτερου αριθμού των προορισμών. Ο έλεγχος των ψήφων θα παραμείνει τουλάχιστον μέχρι το 2007 για την KLM σε Ολλανδούς επενδυτές.

Η Air France επανέλαβε την Τρίτη την πρόβλεψή της για ελαφρά βελτίωση των λειτουργικών της κερδών την οικονομική χρήση του 2004, που λήγει στις 31 Μαρτίου. Για την επίτευξη του στόχου αυτού η γαλλική αεροπορική εταιρεία θα πρέπει να εντείνει τις προσπάθειες για τη μείωση του κόστους και να εξοικονομήσει 60 εκατ. ευρώ την τρέχουσα χρήση.

Οι μετοχές της Air France έχαναν ποσοστό 3% την Τρίτη, φθάνοντας στα 13,06 ευρώ η μία. Η χρηματιστηριακή της αξία ανήρχετο σε 2,87 δισ. ευρώ. Οι μετοχές της KLM έχαναν ποσοστό 2,7%, φθάνοντας στα 13,37 ευρώ η μία, στο Χρηματιστήριο του Αμστερνταμ.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα