Κλίμα νευρικότητας και αστάθειας

Μεταξύ φόβου και αισιοδοξίας
Σάββατο, 22 Νοεμβρίου 2003 00:01

ΑΣΤΑΘΕΙΑ και νευρικότητα επικράτησε στη Wall Street κατά την τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας, εν μέσω περιορισμένου ενδιαφέροντος από πλευράς επενδυτών.

Η επιφυλακτική ωστόσο επιστροφή ορισμένων επενδυτών σε επιλεκτικές μετοχές από το χώρο της τεχνολογίας, μετά τις απώλειες στην αρχή της εβδομάδας, προσέφερε κάποιο στήριγμα στο συγκεκριμένο κλάδο.

Από την άλλη πλευρά, η πτώση της Merck & Co κατά 6,5% -η οποία ήταν και ο μεγαλύτερος χαμένος του Dow Jones- άσκησε πιέσεις στα blue chips, μετά την αποτυχία που είχε και η δεύτερη δοκιμή φαρμάκου του αμερικανικού κολοσσού σε διάστημα δέκα ημερών.

Το κλίμα βάρυναν και οι συνεχιζόμενες ανησυχίες των επενδυτών από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της Πέμπτης στην Κωνσταντινούπολη.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια έκλεισαν, μια ιδιαίτερα νευρική εβδομάδα, με κέρδη την τελευταία συνεδρίαση του επταήμερου, με το επενδυτικό κλίμα να μεταβάλλεται διαρκώς, κινούμενο ανάμεσα στο φόβο για την παγκόσμια ασφάλεια και την αισιοδοξία για τις προοπτικές διατηρήσιμης οικονομικής ανάπτυξης.

Η αισιοδοξία φαίνεται τελικά πως υπερνίκησε τους φόβους, καθώς οι επενδυτές ελπίζουν ότι το επόμενο επταήμερο θα προσφέρει κι άλλες αποδείξεις ισχυρής οικονομικής πορείας, κάτι που θα δώσει νέα ώθηση στις μετοχικές τιμές.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη 0,29% και 0,37%, αντίστοιχα, με των πρώτο δείκτη να χάνει συνολικά περίπου 3% από το κλείσιμο της προηγούμενης Παρασκευής.

Η είδηση για τις νέες βομβιστικές επιθέσεις στο Ιράκ είχαν περιορισμένο αρνητικό αντίκτυπο στα χρηματιστήρια.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν ότι πολύς κόσμος φοβάται πως, εάν η κατάσταση αυτή συνεχισθεί, θα κλονισθεί σοβαρότατα η εμπιστοσύνη των καταναλωτών προς την οικονομία με απώλειες για τους τομείς τουρισμού και ταξιδίων.

Οι ίδιοι κύκλοι τονίζουν πως ο γεωπολιτικός παράγων θα παραμείνει στο προσκήνιο για αρκετό διάστημα ακόμη, κάτι που θα αναγκάσει τους επενδυτές να μάθουν να ζουν με αυτή την κατάσταση.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: EADS (+4%), Dexia (+1,5%), Saint Gobain (+2,4%), France Telecom (+3,6%), HSBC (+2,2%), Ahold (-2,3%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα