Ε.Ε. : Δεν θα επιβληθούν κυρώσεις σε Γερμανία και Γαλλία για το δημοσιονομικό έλλειμμα

Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2003 07:17

Ολονύκτιο «θρίλερ» στις Βρυξέλλες για το Σύμφωνο Σταθερότητας της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Επειτα από μία μαραθώνια σύσκεψη που κράτησε 10 ώρες και ολοκληρώθηκε στις 5 τα ξημερώματα, ώρα Ελλάδας, οι υπουργοί Οικονομικών των χωρών της ευρωζώνης, καταψήφισαν τελικά την πρόταση της Κομισιόν για επιβολή κυρώσεων σε Γερμανία και Γαλλία, επειδή υπερέβησαν το όριο του 3% επί του ΑΕΠ, που επιβάλει το Σύμφωνο για το δημοσιονομικό έλλειμμα.

Το κείμενο συμπερασμάτων του συμβουλίου, απλώς καλεί τις δύο χώρες να συμμορφωθούν.

Μειοψήφισαν η Ισπανία, η Ολλανδία, η Αυστρία και η Φινλανδία, οι οποίες καταψήφισαν τη συμβιβαστική πρόταση ζητώντας την επιβολή κυρώσεων στη Γερμανία και τη Γαλλία.

Η συμφωνία, στην οποία κατέληξαν στη διάρκεια της χθεσινής νύχτας οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για τα ελλείμματα της Γαλλίας και της Γερμανίας «εντάσσεται στο πλαίσιο του Συμφώνου Σταθερότητας», τόνισε ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Χανς Αϊχελ, μετά το πέρας της συνάντησης. Η Γερμανία οφείλει να μειώσει το διαρθρωτικό έλλειμμά της κατά 0,6% το 2004, στην περίπτωση που η ανάπτυξή της είναι 1,6% τον επόμενο χρόνο, και κατά 0,5% εάν η ανάπτυξη επιταχυνθεί στο 1,8%, υπογράμμισε ο Αϊχελ.

Η συμφωνία προβλέπει πως εάν η Γερμανία δεν κατορθώσει να επιτύχει αυτά τα αποτελέσματα, θα ενταχθεί στην προβλεπόμενη από το Σύμφωνο διαδικασία, στην οποία περιλαμβάνονται και κυρώσεις.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κατόρθωσαν να καταλήξουν σε μία συμφωνία κατά πλειοψηφία όσον αφορά στη διαχείριση των ελλειμμάτων της Γαλλίας και της Γερμανίας.

Το κείμενο της συμφωνίας θέτει εντός παρενθέσεων τα άρθρα της διαδικασίας του Συμφώνου Σταθερότητας που είχε χρησιμοποιήσει η Κομισιόν όταν προειδοποιούσε τις δύο αυτές θέσεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα