Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Ωθηση από τράπεζες και κατασκευαστικές
Τρίτη, 25 Νοεμβρίου 2003 10:35

ΑΞΙΟΛΟΓΑ κέρδη κατέγραψαν οι χρηματιστηριακοί δείκτες στο Τόκιο στην πρώτη συνεδρίαση της εβδομάδας (χθες η ιαπωνική αγορά ήταν κλειστή λόγω αργίας).

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνέβαλαν τα ενθαρρυντικά οικονομικά αποτελέσματα ιαπωνικών εταιρειών, κυρίως από τον κατασκευαστικό κλάδο, η σημαντική χθεσινή άνοδος της Wall Street καθώς και η αποδυνάμωση του γιεν έναντι του δολαρίου που ευνοεί τις ιαπωνικές εξαγωγές.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 107,37 μονάδες ή 1,09% κλείνοντας στις 9.960,2 μονάδες, ενώ κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης έφθασε μέχρι τις 10.064,45.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 988,11 μονάδες ενισχυμένος κατά 1,40%.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον προσείλκυσε ο κλάδος των τραπεζών εν μέσω αισιοδοξίας για τα οικονομικά αποτελέσματα που θα ανακοινώσουν αυτή την εβδομάδα τα μεγαλύτερα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της χώρας.

Η UFJ Holdings, η τέταρτη μεγαλύτερη τράπεζα στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε μετά τη λήξη της συνεδρίασης ότι στο πρώτο οικονομικό εξάμηνο τα καθαρά της κέρδη αυξήθηκαν κατά 148% σε σχέση με το αντίστοιχο περυσινό χρονικό διάστημα ανερχόμενα σε 179,85 δισεκ. γιεν (1,65 δισεκ. δολ.).

Η εν λόγω τράπεζα αναθεώρησε παράλληλα προς τα πάνω την αρχική της εκτίμηση σε ό,τι αφορά την κερδοφορία της για το σύνολο της χρήσης. Η μετοχική της τιμή ενισχύθηκε κατά 2,13%.

Αξιόλογα κέρδη κατέγραψαν και οι μετοχές του κατασκευαστικού κλάδου. Την περασμένη εβδομάδα οι τέσσερις μεγαλύτεροι κατασκευαστικοί όμιλοι της Ιαπωνίας ανακοίνωσαν αποτελέσματα που ανταποκρίθηκαν στις προσδοκίες της αγοράς.

Ώθηση στις εν λόγω μετοχές έδωσε και δημοσίευμα της ιαπωνικής εφημερίδας “Nihon Keizai Shimbun”, σύμφωνα με το οποίο οι κατασκευαστικές εταιρείες Kumagai Gumi και Tobishima σχεδιάζουν τη μεταξύ τους συγχώνευση. Οι μετοχές των παραπάνω εταιρειών σημείωσαν εντυπωσιακή άνοδο κατά 20,69% και 31,25% αντιστοίχως.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα