Με εμπορικά αντίποινα απειλεί η Ιαπωνία τις ΗΠΑ

Τετάρτη, 26 Νοεμβρίου 2003 13:55
UPD:14:02

Με την επιβολή δασμών ύψους 85 εκατ. δολαρίων στις αμερικανικές εισαγωγές, απείλησε η Ιαπωνία αν οι ΗΠΑ δεν καταργήσουν τους δασμούς επί των εισαγωγών χάλυβα οι οποίοι έχουν κριθεί αθέμιτοι από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου. Η εν λόγω απειλή ακολούθησε εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης πριν από ένα μήνα και αν πραγματοποιηθεί θα είναι η πρώτη φορά που η χώρα του ανατέλλοντος ηλίου θα υιοθετήσει τέτοιου είδους μέτρα εναντίον των εισαγωγών από το μεγαλύτερο εμπορικό της εταίρο.

Αξιωματούχος του ιαπωνικού υπουργείου Οικονομικών δήλωσε ότι η κυβέρνηση της χώρας θα ενημερώσει επισήμως τον ΠΟΕ για μια λίστα δασμολογικών αντιποίνων που σκοπεύει να επιβάλλει στα εισαγόμενα αμερικανικά προϊόντα συμπεριλαμβανομένων του χάλυβα, των πλαστικών και των ειδών ένδυσης. Βάσει των κανονισμών του ΠΟΕ, η Ιαπωνία θα πρέπει να αναμείνει 30 ημέρες πριν επιβάλει τα δασμολογικά αυτά μέτρα.

Ο πρόεδρος Μπους έχει πει ότι οι προσωρινοί δασμοί στις εισαγωγές χάλυβα, οι οποίοι προβλέπεται να διατηρηθούν μέχρι το Μάρτιο του 2005, αποσκοπούν στην προστασία της αμερικανικής βιομηχανίας χάλυβα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα