Γαλλία : Στα υψηλότερα επίπεδα ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης

Πέμπτη, 27 Νοεμβρίου 2003 10:57

ΣΤΑ ΥΨΗΛΟΤΕΡΑ επίπεδα, σε χρονικό διάστημα 11 μηνών, αναρριχήθηκε τον Νοέμβριο η επιχειρηματική εμπιστοσύνη στην Γαλλία, την τρίτη σε μέγεθος οικονομία της Ευρώπης, καθώς αυξήθηκε η ζήτηση για εξαγωγές, αλλά και για βιβλία.

Ο δείκτης, ο οποίος προκύπτει από έρευνα σε περίπου 2.500 επιχειρήσεις αυξήθηκε στο 100 το Νοέμβριο από 95 που ήταν τον Οκτώβριο, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία της χώρας, Insee. Συνολικά 28 οικονομικοί αναλυτές του Bloomberg News, εκτιμούσαν ότι ο δείκτης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης θα διαμορφωνόταν στο 97. ¶λλος δείκτης, ο οποίος μετρά τις ξένες παραγγελίες, αναρριχήθηκε στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 2,5 ετών.

Η γαλλική οικονομία αναπτύχθηκε με ρυθμό 0,4% το τρίτο τρίμηνο, ανακάμπτοντας από την ύφεση του δευτέρου τριμήνου. Η ταχύτερη οικονομική ανάπτυξη στις ΗΠΑ και την Ασία, αυξάνει τη ζήτηση για εξαγωγές, οι οποίες αποτελούν το 29% του ΑΕΠ της Γαλλίας και αύξησαν τα κέρδη των επιχειρήσεων, όπως της Skis Rossignol SA, της μεγαλύτερης εταιρείας παραγωγής εξοπλισμού για σκι στον κόσμο.

«Το πρώτο εξάμηνο, η ζήτηση στις ΗΠΑ δεν ήταν μεγάλη, αλλά από τότε μέχρι σήμερα έχουν καλυφθεί τα κενά», ανέφερε ο Jean-Jacques Bompard, γενικός γραμματέας της Rossignol, σε τηλεοπτική του συνέντευξη στο Bloomberg News, την Τρίτη. Ο ίδιος, εκτιμά ότι τα κέρδη το 2004 θα αυξηθούν σε ποσοστό της τάξης του 10%, καθώς οι πωλήσεις ανακάμπτουν στις ΗΠΑ και η μείωση του κόστους για τα νέα γυναικεία είδη που παράγει θα έχει θετική επίδραση.

Η αύξηση του δείκτη επιχειρηματικής εμπιστοσύνης είναι συνδεδεμένη με τους δείκτες εκείνους, που την περασμένη εβδομάδα κατέδειξαν ότι η γαλλική ανάκαμψη ισχυροποιείται. Οι καταναλωτικές δαπάνες αυξήθηκαν απροσδόκητα τον Οκτώβριο, για δεύτερο συνεχόμενο μήνα και το τρίτο τρίμηνο και η ανάπτυξη της οικονομίας ήταν δύο φορές καλύτερη από τις εκτιμήσεις των οικονομικών αναλυτών.

Ο δείκτης CAC 40 στο Χρηματιστήριο του Παρισιού έχει κερδίσει συνολικά φέτος ποσοστό 11% και υπολείπεται της αύξησης του 28% του δείκτη DAX στη Φραγκφούρτη, ενώ υπερέβη την αύξηση 7% του Dow Jones Euro Stoxx 50.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα