Διεθνές Συμπόσιο από την Εθνική για την ανάπτυξη και την επιχειρηματικότητα

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2003 14:13

Τη σημασία της συνεργασίας ακαδημαϊκών ιδρυμάτων με επιχειρήσεις στην διοργάνωση επιστημονικών συναντήσεων τόνισε ο διοικητής της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος κ. Θεοδ. Καρατζάς ανοίγοντας σήμερα τις εργασίες του Διεθνούς Συμποσίου «Οικονομική Ανάπτυξη και Επιχειρηματικότητα: Εθνικά Παραδείγματα και Ευρωπαϊκή Όσμωση. 19ος – 20ός Αιώνας» στο Ιστορικό Αρχείο της Εθνικής Τράπεζας Ελλάδος, (Μέγαρο Διομήδη, Τρίτης Σεπτεμβρίου 146).

Ο κ. Καρατζάς αφού, καλωσόρισε τους, περίπου 150 ξένους και Έλληνες ομιλητές συνέδρους, επεσήμανε ιδιαίτερα την χρησιμότητα της ιστορικής ανάλυσης για την οικονομία και ευχήθηκε επιτυχία στις εργασίες του Συμποσίου.

Ακολούθως απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της Διοικούσης Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Αλ. Λυκουργιώτης, ο οποίος ευχαρίστησε τον διοικητή κ. Καρατζά για την συμβολή του στην διοργάνωση του Συμποσίου. Και εξέφρασε την χαρά του για την συνεργασία με ένα πιστωτικό ίδρυμα, όπως η Εθνική Τράπεζα και ιδιαίτερα με το Ιστορικό της Αρχείο.

Την εισαγωγική ομιλία του Συμποσίου έκανε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών καθηγητής κ. Τ. Γιαννίτσης. Ο υπουργός αναφέρθηκε στο θέμα της όσμωσης στην Ευρώπη εξειδικεύοντάς την σε διάφορα επίπεδα. Στην ιστορική και γεωγραφική της διάσταση, στο επίπεδο της λήψης των αποφάσεων και της οικονομικής σύγκλισης. Τόνισε τέλος, τις δυσκολίες αυτής της διαδικασίας και επαίνεσε την πρωτοβουλία ενός συνεδρίου με αυτή τη θεματική.

Το πρόγραμμα του συμποσίου περιλαμβάνει πέντε θεματικές ενότητες: Α. Διαδικασίες Οικονομικής Ανάπτυξης: Συγκλίσεις και Αποκλίσεις. Β. Εθνικές εμπειρίες και όρια της Ευρωπαϊκής όσμωσης. Γ. Φορείς εθνικής και Ευρωπαϊκής ανάπτυξης. Δ. Οικονομικοί τομείς, επιχειρήσεις και πολιτική. Ε. Πολιτισμικά πρότυπα όσμωσης. Ανάμεσα στους επιστήμονες που τοποθετήθηκαν ενδεικτικά αναφέρονται οι Καθηγητές: Τάσος Γιαννίτσης, καθηγητής του Παν. Αθηνών και Υπουργός Αναπληρωτής Εξωτερικών, Alice Teichova, και M. Τeich από το Πανεπιστήμιο Cambridge, Terry Gourvish από τη Business History Unit, LSE (Λονδίνο), Alvaro Ferreira da Silva από το Πανεπ. Univ. Nova de Lisboa (Λισσαβόνα), Per Boje από το Πανεπιστήμιο Aalborg(Δανία), Joseph Ehmer από το Πανεπιστήμιο Salzburg (Αυστρία), Harm Schroter από το Πανεπιστήμιο Bergen (Νορβηγία), Franco Amatori και Andrea Colli από το Πανεπιστήμιο Luigi Bocconi (Μιλάνο), Hubert Bonin από το Παν. του Bordeaux (Γαλλία), Franjo Stiblar από το Παν. Lubljana (Σλοβενία), Christopher Kobrak από την Ecole Superieure de Management (Παρίσι), Ευάγγελος Πρόντζας από το Ιόνιο Παν. Και Μιχάλης Ψαλιδόπουλος από το Πάντειο Πανεπιστήμιο, Μαργαρίτα Δρίτσα, Κ. Ράπτης, Μαρία Παπαθανασίου, Κατερίνα Μπρέγιαννη, ΄Αννα Μανδυλαρά και Ε. Αρκολάκης από το ΕΑΠ.

Ιδιαίτερα πρέπει να τονισθεί, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση της Εθνικής, η συμμετοχή της ομότιμης καθηγήτριας κυρίας Alice Teichova, η οποία με την ακάματη προσπάθειά της εδώ και τουλάχιστον τέσσερις δεκαετίες και το κύρος της έχει συμβάλει στη διάχυση γνώσης και στην δημιουργία επιστημονικών δικτύων σε ολόκληρη την Ευρώπη, ειδικά μάλιστα όταν οι συνθήκες επικοινωνίας μεταξύ Δυτικού κόσμου και Ανατολικής Ευρώπης ήταν πολύ δύσκολες.

Ο επίσης ομότιμος καθηγητής κ. Mikulas Teich, Ιστορικός της Επιστήμης, έχει συμβάλει στη δημιουργία θεσμών (π.χ. ως ιδρυτικό μέλος του Robinson College στο Πανεπιστήμιο του Cambridge) που βρίσκονται στην αιχμή της γνώσης και της έρευνας σήμερα αλλά επαγρυπνούν επίσης και για τις δημοκρατικές ιδέες και διαδικασίες και πέραν της Ευρώπης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα