Πάνω από τα 1,2 δολάρια το ευρώ

Παρασκευή, 28 Νοεμβρίου 2003 14:27
UPD:15:25

Νέο ιστορικό ρεκόρ κατέγραψε το ευρώ ξεπερνώντας το επίπεδο των 1,12 δολαρίων για πρώτη φορά από τον Ιανουάριο του 1999.

Στις 14:19 (ώρα Ελλάδος), στη χρηματαγορά του Λονδίνου, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2001 δολάρια έναντι 1,1906 δολαρίων στις 23:00 χθες. Η χθεσινή ισοτιμία αναφοράς της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ήταν 1,1902 δολάρια ανά ευρώ.

Οι πιέσεις που δέχεται το τελευταίο διάστημα το δολάριο αποδίδονται κυρίως στις επιφυλάξεις των επενδυτών ως προς τη δυνατότητα των ΗΠΑ να προσελκύσουν τα απαραίτητα κεφάλαια για τη μείωση του υπέρογκου ελλείμματος στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών. Αρνητικά επηρεάζει το δολάριο και η αβεβαιότητα σχετικά με τις γεωπολιτικές εξελίξεις.

Παράλληλα, επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι οικονομολόγοι ως προς τη δυνατότητα της αμερικανικής οικονομίας να διατηρήσει τον εντυπωσιακό ρυθμό ανάπτυξης του τρίτου τριμήνου. Υπενθυμίζεται ότι στο εν λόγω χρονικό διάστημα το αμερικανικό ΑΕΠ αυξήθηκε με τον υψηλότερο ρυθμό σε διάστημα σχεδόν 20 ετών. Σύμφωνα με την Deutsche Bank, στο τέταρτο τρίμηνο η ισχυρότερη οικονομία στον κόσμο αναμένεται να αναπτυχθεί κατά 5%.

Σημειώνεται ότι το δολάριο υποχωρεί για τρίτη συνεχόμενη εβδομάδα έναντι των βασικών του ανταγωνιστών παρά τα ενθαρρυντικά μακροοικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν πρόσφατα στις ΗΠΑ.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα