Κίνα : Μεγαλύτερο μερίδιο τραπεζών σε ξένους επενδυτές

Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 08:30

Η Κίνα θα επιτρέψει στους ξένους επενδυτές να αποκτήσουν μερίδιο έως και 20% σε κάθε μία από τις τράπεζές της, απαλλάσσοντας αυτές από υποχρεώσεις ύψους 4,14 τρισ. γουάν (500 δισ. δολ.), σε επισφαλή δάνεια.

Η χώρα, προτίθεται να διευθετήσει τα επισφαλή δάνεια που έχουν οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες με τη διοχέτευση κεφαλαίων και θα τους επιτρέψει να πουλήσουν μετοχές τους σε ξένους επενδυτές, ανακοίνωσε ο Liu Mingkang, επικεφαλής της αρμόδιας επιτροπής της χώρας, China Banking Regulatory Commission, σε συνέντευξή του στο Πεκίνο, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

«Η Κίνα πρέπει να προχωρήσει στην αναδιάρθρωση και στην αναμόρφωση του τραπεζικού της συστήματος, εάν θέλει η οικονομία της να αναπτυχθεί περαιτέρω», ανέφερε ο Andrew Salton, ο οποίος διαχειρίζεται 2,5 δισ. δολ. σε μετοχές τραπεζών με την Standard Life Investments στο Χονγκ Κονγκ. Ο ίδιος κατέχει μετοχές της BOC Hong Kong Holdings Ltd.

Η Industrial & Commercial Bank of China, η μεγαλύτερη τράπεζα της Κίνας και οι τρεις μετά από αυτήν ανταγωνίστριές της, ελέγχουν περίπου 1,7 τρισ. δολ. των κεφαλαίων και αποτελούν το 70% του συνόλου των δανείων. Η κυβέρνηση της χώρας εκτιμά, ότι περίπου το 21,3% των δανείων αυτών των τεσσάρων τραπεζών δεν αποδίδει και περισσότερο από πέντε δεκαετίες επιβαρύνει τις μη κερδοφόρες κρατικές εταιρείες.

Η απαλλαγή των τραπεζών από τις υποχρεώσεις τους, θα είναι η δεύτερη μέσα σε πέντε χρόνια. Το 1998 η Κίνα δαπάνησε 270 δισ. γουάν προκειμένου να αυξήσει το κεφάλαιο των τραπεζών, συμπεριλαμβανομένης της Industrial & Commercial Bank of China, της Bank of China, της China Construction Bank και της Agricultural Bank of China. Ένα χρόνο αργότερα δημιούργησε τέσσερις εταιρείες διαχείρισης κεφαλαίου, οι οποίες απορρόφησαν περισσότερα από 1,4 τρισ. γουάν των επισφαλών δανείων των τραπεζών.

Σημειώνεται, ότι, η χορήγηση αδείας στους ξένους επενδυτές να αποκτήσουν το 20% μιας τράπεζας της χώρας, από το 15% που ίσχυε, η Κίνα επιτρέπει στις τράπεζες ουσιαστικά να διαθέσουν συνολικά το 25% των μετοχών τους σε ξένους επενδυτές.

Επίσης χορηγεί και άδειες δημιουργίας υποκαταστημάτων ξένων τραπεζών σε τέσσερις ακόμη πόλεις της. Τρεις τράπεζες του Χονγκ Κονγκ έχουν ήδη κάνει σχετική αίτηση για να ανοίξουν υποκαταστήματα στην Κίνα, στο πλαίσιο συμφωνίας που υπεγράφη ανάμεσα σε Κίνα και Χονγκ Κονγκ μέσα στο 2003, συμπλήρωσε ο Liu, χωρίς να αναφερθεί συγκεκριμένα στο ποιές είναι αυτές οι τράπεζες.

Οι τράπεζες της Κίνας ευνοούνται από την ανάπτυξη της οικονομίας της χώρας και τα χαμηλά επιτόκια δανεισμού, τα οποία ώθησαν εταιρείες και καταναλωτές να προβούν σε δανεισμό. Η οικονομία της χώρας αναπτύχθηκε κατά 9,1% το τρίτο τρίμηνο και με τον ταχύτερο ρυθμό ανάμεσα στις 10 μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου.

Τα καταναλωτικά δάνεια το εννεάμηνο του έτους αυξήθηκαν στα 359 δισ. γουάν και ήταν κατά επτά δισ. γουάν υψηλότερα από το σύνολο του περασμένου έτους, καθώς περισσότεροι καταναλωτές αγόρασαν αυτοκίνητα και έλαβαν δάνεια κατόπιν υποθήκης για την αγορά κατοικίας. Η Κεντρική Τράπεζα της Κίνας δανείζει με επιτόκιο 5,3%, το χαμηλότερο στα χρονικά.

Η Industrial Bank, της οποίας τα κεφάλαια ύψους 580 δισ. δολ. αποτελούνται από τα μισά που ελέγχει η Citigroup Inc., η μεγαλύτερη εταιρεία χρηματοοικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, διπλασίασε το τρίτο τρίμηνο τα προ φόρων κέρδη της. Η τράπεζα, η οποία διαθέτει περισσότερους από 100 εκατ. πελάτες αύξησε τα καθαρά της κέρδη κατά 41%, φθάνοντας στα 7,05 δισ. γουάν το εννεάμηνο του 2003.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα