Εντυπωσιακή άνοδος στο Τόκιο

Τεχνολογία - τράπεζες στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος
Δευτέρα, 01 Δεκεμβρίου 2003 09:46

ΣΤΟ ΥΨΗΛΟΤΕΡΟ επίπεδο των τελευταίων τριών εβδομάδων έκλεισε στην πρώτη συνεδρίαση του μήνα ο βασικός χρηματιστηριακός δείκτης στο Τόκιο.

Έντονο αγοραστικό ενδιαφέρον συγκέντρωσε ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας μετά τις αισιόδοξες εκτιμήσεις της εταιρείας Tokyo Electron για τις παραγγελίες ημιαγωγών στο τρέχον τρίμηνο. Η μετοχική τιμή της παραπάνω εταιρείας ενισχύθηκε κατά 5,55%. Αξιόλογα κέρδη, της τάξεως του 6%, κατέγραψε ο τίτλος της ομοειδούς εταιρείας Advantest.

Ανοδικά κινήθηκαν και οι μετοχές του τραπεζικού κλάδου. Η ιαπωνική κυβέρνηση προσπάθησε χθες να καθησυχάσει τους φόβους της αγοράς σχετικά με την κατάσταση του τραπεζικού τομέα της χώρας στον απόηχο της απόφασης που έλαβε το υπουργείο Οικονομικών να θέσει υπό κρατικό έλεγχο την περιφερειακή τράπεζα Ashikaga http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/01/850272.htm .

Η μετοχή της Mizuho Financial Group σημείωσε άνοδο 2,8%. Κέρδη άνω του 2% κατέγραψε και ο τίτλος της UFJ Holdings.

Aξιόλογη άνοδο σημείωσαν τέλος οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών επωφελούμενες από την εξασθένηση του ιαπωνικού νομίσματος έναντι του δολαρίου. Η υποχώρηση του γιεν αποδίδεται στις ανησυχίες που προκαλεί η παρεμβατική τακτική των ιαπωνικών αρχών για την αποδυνάμωση του εγχώριου νομίσματος. Σημειώνεται ότι το ιαπωνικό υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε ότι ξόδεψε περίπου 1,6 τρισ. γιεν το Νοέμβριο σε παρεμβάσεις πωλώντας γιεν.

Οι τίτλοι των εταιρειών Canon και Casio ενισχύθηκαν κατά 2,37% και 3,82% αντιστοίχως.

Ο δείκτης Nikkei σημείωσε άνοδο κατά 302,7 μονάδες ή 3% και διαμορφώθηκε στις 10.403,27 μονάδες. Πρόκειται για τη μεγαλύτερη ποσοστιαία άνοδο του παραπάνω δείκτη από την 1η Σεπτεμβρίου.

Ο δείκτης Topix έκλεισε στις 1.020,52 μονάδες αυξημένος κατά 2,08%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα