Με το δεξί μπήκε ο Δεκέμβριος

Διεθνές κλίμα ευφορίας
Τρίτη, 02 Δεκεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:31

ΜΕ ΣΗΜΑΝΤΙΚΗ άνοδο «άνοιξε» το Δεκέμβριο η Wall Street, καθώς οι επενδυτές υποδέχθηκαν με ικανοποίηση τα στοιχεία για την αμερικανική μεταποίηση.

Ο δείκτης επιχειρηματικής δραστηριότητας στον τομέα μεταποίησης εκτινάχθηκε το Νοέμβριο στις 62,8 μονάδες από τις 57 του Οκτωβρίου, ξεπερνώντας κατά πολύ τις προσδοκίες των αναλυτών και απομακρύνοντας τις ανησυχίες σχετικά τη σταθερότητα της ανάκαμψης.

Λίγο ενωρίτερα, ανακοινώθηκε ότι οι δαπάνες στον αμερικανικό κατασκευαστικό τομέα σημείωσαν απρόσμενη άνοδο τον Οκτώβριο.

Οι «κυκλικές» μετοχές, που επηρεάζονται περισσότερο από την οικονομική ανάκαμψη, σημείωσαν άνοδο, με αυτή της Alcoa και της International Paper να ενισχύονται κατά 2,7% και 3,5% αντίστοιχα. Η Merck καθοδήγησε την ανοδική πορεία του Dow Jones, μετά την είδηση ότι συνέστησε συμμαχία με τη Neurogen Corp.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 116,59 μονάδες, ποσοστό 1,19%, φθάνοντας στις 9.899,05 μονάδες. Με άνοδο 29,56 μονάδων, ποσοστό 1,51%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.989,82 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια εκτινάχθηκαν στα ψηλότερα επίπεδα του έτους δίνοντας πανηγυρικό τόνο στην πρώτη συνεδρίαση του Δεκεμβρίου, ένα μήνα που παραδοσιακά είναι ο καλύτερος του έτους για τα διεθνή χρηματιστήρια.

Τα πολύ θετικά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν σ' ολόκληρο τον κόσμο δημιούργησαν κλίμα ευφορίας ανάμεσα στους επενδυτές που επανήλθαν δυναμικά σε τοποθετήσεις.

Οι δείκτες επιχειρηματικής δραστηριότητας στον μεταποιητικό τομέα των ΗΠΑ, της Ευρώπης και της Ιαπωνίας ενισχύθηκαν σημαντικά το Νοέμβριο προσφέροντας ακόμη μία απόδειξη για την πορεία ανάκαμψης της παγκόσμιας οικονομίας.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με κέρδη της τάξης του 1,56% και 1,68%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να βρίσκεται μισή μονάδα κάτω από τα ψηλότερα επίπεδα του 2003 και τον δεύτερο δείκτη μιάμιση μονάδα κάτω.

Οι ευρωπαϊκές αγορές είναι, χονδρικά, περίπου 40% πάνω από τα χαμηλά επίπεδα της εξαετίας στα οποία είχαν υποχωρήσει στα μέσα Μαρτίου.

Εμπειρογνώμονες τόνισαν πως μοναδική απειλή στο τρέχον θετικό κλίμα είναι το δολάριο, η κατρακύλα του οποίου συνεχίζεται στις διεθνείς χρηματαγορές απειλώντας την ελκυστικότητα των αμερικανικών ενεργητικών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: BASF (+2,7%), Air Liquide (+1,5%), Akzo Nobel (+1,6%), BHP Billiton (+5,1%), Anglo American (+3,9%), Rio Tinto (+4%), EADS (+5,5%), Cap Gemini (+4,7%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα