ΣΕΒ: Επιχειρηματική αποστολή στην Κωνσταντινούπολη

Τετάρτη, 03 Δεκεμβρίου 2003 11:25
UPD:11:28

ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ αποστολή στην Κωνσταντινούπολη οργάνωσε στις 30/11-1/12 ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ) με την ευκαιρία της επίσημης επίσκεψης στην Τουρκία του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών κ. Ν. Χριστοδουλάκη.

Στην αποστολή του ΣΕΒ μετείχαν ο πρόεδρος κ. Οδ. Κυριακόπουλος, μέλη της διοίκησης και εκπρόσωποι εταιρειών που έχουν ή ενδιαφέρονται να αναπτύξουν συνεργασίες με τουρκικές επιχειρήσεις και έλαβαν μέρος σε ημερίδα για κλαδικά θέματα που οργανώθηκε από κοινού με τον Τουρκικό Σύνδεσμο Βιομηχάνων και Επιχειρηματιών (TUSIAD).

Σε γεύμα που παρέθεσαν οι διοικήσεις της TUSIAD και του Τουρκο-Ελληνικού Επιχειρηματικού Συμβουλίου προς τιμήν του κ. Χριστοδουλάκη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Οδ. Κυριακόπουλος εξέφρασε τον αποτροπιασμό της ελληνικής κοινωνίας για τα πρόσφατα τραγικά γεγονότα στην Κωνσταντινούπολη, υπογραμμίζοντας τη διάθεση των επιχειρηματιών να προωθήσουν –παρά τη δύσκολη συγκυρία– τη διμερή οικονομική συνεργασία συμβάλλοντας στην ευημερία των δύο λαών.

Αναφερόμενοι στην υπογραφή της συμφωνίας αποφυγής διπλής φορολογίας από τους υπουργούς Οικονομίας των δύο χωρών http://www.naftemporiki.gr/news/static/03/12/03/851156.htm , τόνισε τη σημασία της για τις επιχειρήσεις καθώς εξαλείφεται σημαντικό εμπόδιο για την ανάπτυξη του διμερούς εμπορίου. Σχολιάζοντας την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, σημείωσε τη σταθερή υποστήριξη του ΣΕΒ για μία πορεία που, με τις αναγκαίες προσαρμογές, θα ωφελήσει την οικονομία και την κοινωνία της χώρας. Ταυτόχρονα, δε, θα συμβάλει στην περαιτέρω βελτίωση των διμερών μας σχέσεων καθώς πόροι που δαπανώνται για την άμυνα και τους εξοπλισμούς θα κατευθύνονται προς τις επενδύσεις και το εμπόριο, δημιουργώντας θέσεις εργασίας και ενισχύοντας την ελκυστικότητα των χωρών για τα διεθνή επενδυτικά κεφάλαια.

Αναφορικά με το διμερές εμπόριο που αγγίζει φέτος το 1 δις $, η τάση αυξήσεως του ελλείμματος εις βάρος της Ελλάδας δείχνει την αποτελεσματικότητα των τουρκικών εξαγωγών και την ανάγκη μακροπρόθεσμου στρατηγικού σχεδιασμού από τις ελληνικές επιχειρήσεις για απόκτηση μεγαλύτερου μεριδίου στην τουρκική αγορά. Προσκάλεσε, επίσης, τους Τούρκους επιχειρηματίες να γίνουν μέλη του Athens Business Club που ιδρύθηκε με την αιγίδα του ΣΕΒ για την επιχειρηματική αξιοποίηση των Ολυμπιακών Αγώνων, παίρνοντας μέρος στις πολυπληθείς επιχειρηματικές εκδηλώσεις που προγραμματίζονται για εκείνη την περίοδο.

Στην ημερίδα που ακολούθησε για τους κλάδους της κλωστοϋφαντουργίας, των τραπεζών, των κατασκευών, του τουρισμού και των τηλεπικοινωνιών, έγιναν παρουσιάσεις από εκπροσώπους ελληνικών εταιριών για την πορεία του κλάδου σε κάθε χώρα, καθώς και για προβλήματα αλλά και τις δυνατότητες που υπάρχουν για περαιτέρω κοινές δράσεις.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση του ΣΕΒ, η κλωστοϋφαντουργία της Τουρκίας παρουσιάζει μεγάλη δυναμική καθώς έχει μεγάλη παραγωγή, είναι η 3η μεγαλύτερη εξαγωγική δύναμη παγκοσμίως και μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν παραγωγική βάση για την εσωτερική της αγορά και για εξαγωγές στην Ευρώπη, ενώ η ελληνική τουριστική βιομηχανία αποτελεί σημαντικό καταναλωτή για την τουρκική παραγωγή.

Στον τραπεζικό τομέα υπάρχει ανάγκη για κεφαλαιακή ενίσχυση των τουρκικών τραπεζών καθώς και για τον εκσυγχρονισμό τους, δίνοντας έτσι δυνατότητες στις ελληνικές τράπεζες για συνεργασίες.

Σύμφωνα πάντα με το ΣΕΒ, στον κατασκευαστικό τομέα, όπου οι τουρκικές επιχειρήσεις έχουν ισχυρή παρουσία στις χώρες της Μέσης Ανατολής και του Καυκάσου με αξιόλογο στελεχιακό και εργατικό δυναμικό, μπορούν να αναπτυχθούν συνεργασίες με ελληνικές εταιρίες για συγχρηματοδότηση μελετών σκοπιμότητας και υλοποίησης έργων στις περιοχές του Ευξείνου Πόντου και της Κοινοπολιτείας Ανεξαρτήτων Κρατών.

Επίσης, μπορούν να δημιουργηθούν μικτές επιχειρήσεις για έργα που χρηματοδοτούνται από την Ε.Ε. και αφορούν τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και ειδικότερα στους τομείς της ενέργειας, φυσικού αερίου, υδάτινων πόρων. Στον τομέα του τουρισμού προτάθηκε η συνεργασία για προσφορά πακέτων σε εξειδικευμένες ομάδες τουριστών καθώς και για σύνδεση των νήσων του Αιγαίου με τα παράλια της Τουρκίας.

Τέλος, στον τομέα των τηλεπικοινωνιών και της πληροφορικής, όπου ήδη υπάρχει παρουσία ελληνικών εταιριών στην τουρκική αγορά, η επικείμενη απελευθέρωση της σταθερής τηλεφωνίας στην Τουρκία από 1/1/2004 δημιουργεί νέες ευκαιρίες για την ελληνική επιχειρηματική πλευρά.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα