Αισιοδοξία σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Ρεκόρ έτους για τους δείκτες της Ν.Υ.
Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 00:00
UPD:06:42

ΟΙ ΑΜΕΡΙΚΑΝΟΙ επενδυτές επέλεξαν να αξιολογήσουν με αισιόδοξη διάθεση τα μεικτά οικονομικά στοιχεία που ανακοινώθηκαν χθες, με την αισιοδοξία τους να αντικατοπτρίζεται στην πορεία των μετοχικών αξιών και την άνοδο των δεικτών σε νέα επίπεδα-ρεκόρ έτους.

Κατά τη διάρκεια των χθεσινών συναλλαγών, ο δείκτης τεχνολογίας Nasdaq κατάφερε να ξεπεράσει το όριο των 2.000 μονάδων, για πρώτη φορά μέσα σε διάστημα 22 μηνών, ενώ οι δείκτες Dow Jones και S&P 500 άγγιξαν τα υψηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 μηνών.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 19,78 μονάδες, ποσοστό 0,20%, φθάνοντας στις 9.873,42 μονάδες. Με απώλειες 19,82 μονάδων, ποσοστό 1,00%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.960,25 μονάδες.

Οι ελπίδες των συναλλασσομένων για οικονομική ανάκαμψη παραμένουν ανέπαφες, καθώς τα χθεσινά στατιστικά υποδεικνύουν πως το κλίμα στην αγορά εργασίας αρχίζει και σταθεροποιείται, ενώ οι ρυθμοί αύξησης της παραγωγικότητας των εργαζομένων στις ΗΠΑ ήταν οι ταχύτεροι της τελευταίας 20ετίας.

Επιστροφή στα κέρδη για τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια καθώς οι επενδυτές προτίμησαν να αγνοήσουν, αυτή τη φορά, τη συνεχιζόμενη άνοδο της ισοτιμίας ευρώ/δολαρίου σε ιστορικά υψηλά επίπεδα και να εστιάσουν στην ισχύ της οικονομικής ανάκαμψης και στα αυξημένα εταιρικά κέρδη.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με άνοδο 0,39% και 0,89%, με τον πρώτο δείκτη να πλησιάζει τέσσερις μονάδες το υψηλό ρεκόρ του 2003.

Εμπειρογνώμονες της αγοράς, όπως ο Τζον Χέδερλι της M&G Asset Management, τόνισε πως οι επενδυτές δείχνουν αισιόδοξοι για το 2004.

«Το ασθενές δολάριο είναι αρνητικό για τις ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, όμως έχουν γίνει σοβαρές προσπάθειες αναδιάρθρωσης που μπορούν να οδηγήσουν τα κέρδη ψηλότερα» εξήγησε ο Χέδερλι. Ολα αυτά, βέβαια, εξαρτώνται από το πόσο θα πέσει το δολάριο και κατά πόσον η πορεία αυτή θα εξουδετερώσει το θετικό κλίμα που επικρατεί για την οικονομική ανάπτυξη.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Volkswagen (+3,2%), Porsche (+6,2%), DaimlerChrysler (+2%), Siemens (+3,3%), Capitalia (+4,4%), Rio Tinto (+1,5%), Scor (+10,6%), Amvescap (-3,4%), Deutsche Bank (+5,5%), GlaxoSmithKline (-1,5%).

Νωρίτερα, στο χρηματιστήριο του Τόκιο, ο δείκτης-βαρόμετρο Nikkei 225 είχε κλείσει με απώλειες ακολουθώντας την τάση που είχαν οι διεθνείς αγορές την Τρίτη.

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα