Επτά μέτρα κατά της ανεργίας

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 16:32

To σχέδιο νόμου «Μέτρα για την αντιμετώπιση της ανεργίας και άλλες διατάξεις», παρουσίασε σήμερα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Δημήτρης Ρέππας.

Το σχέδιο νόμου περιλαμβάνει επτά μέτρα:

α. Επιδότηση των εργοδοτών για πρόσληψη ανέργων εγγεγραμμένων στις λίστες του ΟΑΕΔ με ποσό ίσο με το επίδομα ανεργίας και για όσο χρόνο διαρκεί η επιδότηση από τον οργανισμό, υπό την προϋπόθεση ότι η επιχείρηση δεν θα προχωρεί σε απολύσεις κατά τη διάρκεια της επιδότησης και θα επιβαρύνεται με την κάλυψη των ασφαλιστικών εισφορών που της αναλογούν.

β. Επιδότηση εργοδοτών για πρόσληψη κάθε άνεργης μητέρας με δυο παιδιά, με την κάλυψη από το δημόσιο των εργοδοτικών ασφαλιστικών εισφορών, αλλά και επιδότηση εργοδοτών για την πρόσληψη κάθε άνεργου νέου κάτω των 25 ή κάθε μακροχρονίως ανέργου άνω των 55 με το 50% της εργοδοτικής ασφαλιστικής εισφοράς.

γ. Καταβάλλεται η σύνταξη θανάτου στον ή την δικαιούχο χήρο ή χήρα αν αυτός ή αυτή καταστεί άνεργος.

δ. Οι αγρότισσες ασφαλισμένες στον ΟΓΑ απαλλάσσονται για κάθε παιδί πέραν του ενός από την υποχρέωση καταβολής εισφορών για ένα έτος μετά τη γέννηση του δεύτερου τέκνου.

ε. Θεσπίζεται η ίδρυση ιδιωτικών γραφείων συμβούλων εργασίας.

στ. Θεσπίζονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τις οφειλές των ανέργων προς τον Οργανισμό Εργατικής Κατοικίας.

ζ. Το ελληνικό δημόσιο αναλαμβάνει την υποχρέωση να επιχορηγήσει το ΙΚΑ με το ποσόν του 1,467 δισ. ευρώ για την εξόφληση των μέχρι την 31.12.2000 οφειλών του προς τον ΟΑΕΔ, τον ΟΕΚ και την Εργατική Εστία. Το ποσόν αυτό θα καταβληθεί σε επτά ετήσιες δόσεις από την 1.1.2004.

Ο υπουργός Εργασίας δήλωσε ότι το αναμενόμενο ασφαλιστικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί στη Βουλή μέσα στον Ιανουάριο, και επανέλαβε τη δέσμευση ότι θα περιλαμβάνει ευνοϊκές για τους ασφαλισμένους ρυθμίσεις των ζητημάτων διαδοχικής ασφάλισης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα