Ανέτοιμες για την εφαρμογή των ΔΛΠ οι περισσότερες εισηγμένες

Πέμπτη, 04 Δεκεμβρίου 2003 16:42

Οι περισσότερες ελληνικές επιχειρήσεις είναι ακόμα ανέτοιμες για την εφαρμογή των Διεθνών Λογιστικών Προτύπων (ΔΛΠ), σύμφωνα με τα αποτελέσματα έρευνας που διεξήχθη από την εταιρεία Grant Thornton σε συνεργασία με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Μόνο το 17% των επιχειρήσεων δηλώνει ότι έχει καταρτίσει πρόγραμμα δράσης και έχει ξεκινήσει την υλοποίησή του. Το 44% βρίσκονται ακόμη σε στάδιο διερευνητικών συζητήσεων. Σύμφωνα με το 80% των επιχειρήσεων απαιτείται στρατηγικός σχεδιασμός που θα λαμβάνει υπόψη του το σύνολο των επιχειρηματικών δεδομένων του ομίλου τους.

Οσον αφορά στο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής των ΔΛΠ (από τη χρήση του 2004), τρεις στις τέσσερις εγχώριες επιχειρήσεις είναι επιφυλακτικές. Το 73% θεωρεί το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης πιεστικό ή και ανέφικτο.

Το 41% επιθυμεί παράλληλη εφαρμογή των ΔΛΠ με τα υφιστάμενα πρότυπα κατά τα πρώτα στάδια.

Η συντριπτική πλειοψηφία πιστεύει ότι η καθιέρωση των ΔΛΠ θα πρέπει να συνοδευτεί με αλλαγές στη φορολογία και εμπορική νομοθεσία, καθώς και στο ισχύον γενικό λογιστικό σχέδιο.

Ωστόσο, η πλειοψηφία έχει θετική στάση ως προς την εισαγωγή των ΔΛΠ. Περισσότερο θετικός εμφανίζεται ο χρηματοπιστωτικός τομέας που θεωρεί ότι με τα νέα πρότυπα θα είναι σε θέση να παράσχει περισσότερο αξιόπιστες πληροφορίες. Εξι στις δέκα επιχειρήσεις προτιμούν τα διεθνή πρότυπα από τα υφιστάμενα.

Η έρευνα πραγματοποιήθηκε από την 1η Σεπτεμβρίου έως την 24η Οκτωβρίου 2003 με τη μορφή ερωτηματολογίου που απευθυνόταν στα διοικητικά και διευθυντικά στελέχη του συνόλου των εισηγμένων στο ΧΑ. Στην έρευνα ανταποκρίθηκαν 105 επιχειρήσεις, δηλαδή ποσοστό 30%.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα