Απογοήτευση σε ΗΠΑ και Ευρώπη

Χειρότερα των προβλέψεων τα στατιστικά
Σάββατο, 06 Δεκεμβρίου 2003 00:01

ΤΑ ΔΙΕΘΝΗ χρηματιστήρια έχασαν έδαφος στο τέλος της εβδομάδας, με τους επενδυτές να αντιδρούν αρνητικά στα απογοητευτικά στοιχεία για την αμερικανική απασχόληση και στις «φτωχές» προβλέψεις για τις πωλήσεις του έτους που έκανε η Intel.

Οι ευρωπαϊκές αγορές, ωστόσο, κατέγραψαν κέρδη σε εβδομαδιαία βάση έχοντας αγγίξει ξανά τα ψηλότερα επίπεδα του 2003.

Οι πανευρωπαϊκοί δείκτες των 300 και 50 επιλεγμένων μετοχών έκλεισαν με απώλειες 0,7% και 0,8%, αντίστοιχα, με τον πρώτο δείκτη να υποχωρεί για δεύτερη διαδοχική συνεδρίαση και να βρεθεί κάτω από τις 940 μονάδες. Ο δείκτης των 300 μετοχών είχε καταγράψει νέα υψηλά ρεκόρ για το έτος την Τρίτη.

Το επενδυτικό ενδιαφέρον θα εστιασθεί στη συνεδρίαση της Φέντεραλ Ριζέρβ την ερχόμενη Τρίτη, με την αγορά να μην προβλέπει αλλαγή στη νομισματική πολιτική αλλά να περιμένει με εξαιρετικό ενδιαφέρον να μάθει τις απόψεις της κεντρικής τράπεζας για την τρέχουσα οικονομική κατάσταση στις ΗΠΑ.

Η αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά αντέδρασε πολύ άσχημα στα νέα για την απασχόληση αφού είχε «ποντάρει» πολλά στην προοπτική ισχυρής οικονομικής ανάκαμψης στη χώρα και είδε τις ελπίδες της να ψαλιδίζονται. Ο χαμηλός όγκος συναλλαγών, λόγω της σφοδρής χιονόπτωσης στην Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, συνέβαλε στη μεγέθυνση των διακυμάνσεων στην αγορά, όπου ξεχώρισαν για τις επιδόσεις τους οι μετοχές των Intel (-3,8%), Kmart Holdings Corp (-5,8%), JetBlue Airways (-18%). Χρηματιστές ανέφεραν πως στην πραγματικότητα οι επενδυτές έδειξαν «μπερδεμένοι» χωρίς να γνωρίζουν αν πρέπει να αγοράσουν ή να πουλήσουν, κλίμα που είναι ό,τι χειρότερο για ένα χρηματιστήριο,

Πρέπει να σημειωθεί, πάντως, ότι οι ευρωπαϊκές μετοχές κατάφεραν να ξεπεράσουν χωρίς απώλειες τον πονοκέφαλο που λέγεται ευρώ, με το ενιαίο νόμισμα να σκαρφαλώνει πάνω από τα 1,21 δολάρια, υπονομεύοντας την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών εξαγωγών.

Οι πιο δραστήριες μετοχές της ημέρας ήταν των: Rhodia (+1,6%), Canary Wharf (+8%), Vestas, NEG Micon, Stora Enso (+1%), Philips Electronics (-3%), Infineon (-2,5%), STMicroelectronics (-2,4%).

ΘΑΝΑΣΗΣ ΑΔΑΜΟΠΟΥΛΟΣ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα