Virgin Blue : «Απογειώθηκε» η μετοχή της

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2003 08:02
UPD:08:03

ΑΥΞΗΣΗ σε ποσοστό 11% σημείωσαν οι μετοχές της Virgin Blue Holdings Ltd., την πρώτη ημέρα της διαπραγμάτευσής τους, καθώς έντονη αισιοδοξία επικρατεί, ότι η αεροπορική εταιρεία χαμηλού κόστους του Richard Branson, θα μπορέσει να αναμετρηθεί με τη νέα ομοειδή της που δημιούργησε η Qantas Airways Ltd, την Jetstar.

Η μετοχή, η οποία άγγιξε τα 2,49 δολ. Αυστραλίας η μία, το μεσημέρι κατά τη διαπραγμάτευσή της στο Σύδνεϋ, έφθασε στα 2,44 δολ. η μία στις 3:22' μ.μ. στο Χρηματιστήριο της Αυστραλίας. Οι μετοχές πουλήθηκαν την περασμένη εβδομάδα στα 2,25 δολ. Αυστραλίας η μία, υπερκαλύπτοντας την προσφορά περισσότερο από 10 φορές.

Η Virgin Blue, η οποία θα χρησιμοποιήσει τα κεφάλαια ύψους 666 εκατ. δολ. Αυστραλίας (492 εκατ. δολ. ΗΠΑ), από την πώληση των μετοχών, για την επέκτασή της, επέζησε των δύο ανταγωνιστριών της που πτώχευσαν, κατακτώντας μερίδιο 30% της εσωτερικής αγοράς πτήσεων της Αυστραλίας από τη στιγμή που άρχισε τις πτήσεις της πριν από τρία χρόνια, με μετοχικό κεφάλαιο 10 εκατ. δολ. Αυστραλίας. Η επιτυχία της, ώθησε την αεροπορική εταιρεία Qantas, να δημιουργήσει δική της εταιρεία χαμηλού κόστους τον Μάϊο, την Jetstar.

«Η Virgin Blue φαίνεται ότι έχει πολύ καλές προοπτικές ανάπτυξης για τα επόμενα δύο χρόνια», ανέφερε ο Shawn Burns, ο οποίος διαχειρίζεται 28 δισ. δολ. Αυστραλίας σε μετοχές, με την Deutsche Asset Management, συμπεριλαμβανομένων και μετοχών τόσο της Virgin Blue όσο και της Qantas, συμπληρώνοντας : «Αν είσαι μέσα στην αγορά πρέπει να είσαι εταιρεία χαμηλού κόστους. Αυτό είναι η Virgin».

Στην Ευρώπη, οι αεροπορικές εταιρείες χαμηλού κόστους, EasyJet Plc και Ryanair Plc, αναπτύσσονται με πολύ πιο ταχείς ρυθμούς από ό,τι οι μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και ανταγωνίστριές τους, με αποτέλεσμα να έχουν καταστεί οι δύο μεγαλύτερες της Ευρώπης, ξεπερνώντας την British Airways Plc και την Deutsche Lufthansa AG.

Περισσότερο από 85,3 εκατ. μετοχές της Virgin άλλαξαν χέρια κατά τη διαπραγμάτευσή τους μέχρι τώρα. Η χρηματιστηριακή αξία της εταιρείας είναι 2,7 δισ. δολ. Αυστραλίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα