Eντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά ζητάει ο Κ. Κουλούρης

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2003 14:09

Εντατικοποίηση των ελέγχων στην αγορά κατά την εορταστική περίοδο ζητάει με εγκύκλιό του προς όλες τις νομαρχίες και τον ΕΦΕΤ ο υφυπουργός Ανάπτυξης Κίμων Κουλούρης.

Με δεδομένο - τονίζεται στην εγκύκλιο - ότι κατά τις εορτές των Χριστουγέννων και Νέου Έτους θα είναι αισθητή η ζήτηση των αγαθών που πλαισιώνουν το εορταστικό τραπέζι, επιβάλλεται να καταβληθεί κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε η λειτουργία της αγοράς να είναι ομαλή προς ικανοποίηση των αναγκών του καταναλωτικού κοινού, τόσο σε επίπεδο τιμών, όσο και σε προσφορά αγαθών.

Για το λόγο αυτό η συνεχής παρουσία σας στις αγορές όσο θα διαρκούν οι γιορτές θα συμβάλλει αποτελεσματικά στην εξασφάλιση της ομαλότητας και την προστασία των καταναλωτών.

Οι έλεγχοι κατά προτεραιότητα στοχεύουν στις αγορές μαζικής διάθεσης κρέατος (καθημερινή κάλυψη), στα σούπερ μάρκετ, σε ζαχαροπλαστεία και αλυσίδες αρτοσκευασμάτων, όπως και σε εγκαταστάσεις παρασκευής, παραγωγής ή αποθήκευσης τροφίμων ευρείας κατανάλωσης (ζύμες, κατεψυγμένα, ξηροί καρποί κλπ).

Στην εγκύκλιο τονίζεται ακόμα ότι ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδειχθεί στην προστασία του ελεύθερου ανταγωνισμού και στην εκδήλωση μεθοδεύσεων (εναρμονισμένες πρακτικές, δεσπόζουσα θέση, μονοπωλιακές ή ολιγοπωλιακές καταστάσεις) που θίγουν τον ανταγωνισμό αλλά και το συμφέρον του καταναλωτή.

Υπογραμμίζεται τέλος ότι τα όργανα ελέγχου πρέπει να διασφαλίσουν την τήρηση των βασικών διατάξεων που απορρέουν τόσο από τον Αγορανομικό Κώδικα όσο και από τις Αγορανομικές Διατάξεις που θεωρούνται θεμελιώδεις για την άμεση προστασία του καταναλωτή.

Η εγκύκλιος κοινοποιήθηκε στα υπουργεία Δημόσιας Τάξης και Εμπορικής Ναυτιλίας, προκειμένου να δώσουν τις ανάλογες εντολές αγορανομικών ελέγχων στις υπηρεσίες που εποπτεύουν.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα