Πάνω από τα 1,22 δολάρια το ευρώ

Δευτέρα, 08 Δεκεμβρίου 2003 15:05
UPD:19:22

Νέο ιστορικό ρεκόρ έναντι του δολαρίου κατέγραψε σήμερα το ευρώ "σκαρφαλώνοντας" πάνω από το επίπεδο των 1,22 δολαρίων. Το αμερικανικό νόμισμα υποχώρησε παράλληλα στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων επτά ετών έναντι του ελβετικού φράγκου και στο ναδίρ τριετίας έναντι του γιεν.

Οι νέες πιέσεις στο δολάριο αποδίδονται κυρίως στα αποθαρρυντικά στοιχεία για την αμερικανική αγορά εργασίας. Η μικρότερη του αναμενόμενου αύξηση των θέσεων εργασίας επανέφερε στο προσκήνιο τις ανησυχίες σχετικά τη διατηρησιμότητα των ισχυρών αναπτυξιακών ρυθμών που παρουσίασε στο τρίτο τρίμηνο η οικονομία των ΗΠΑ.

«Η αγορά εργασίας των ΗΠΑ ανακάμπτει με βραδείς ρυθμούς, γεγονός που επηρεάζει αρνητικά το αμερικανικό νόμισμα», επισημαίνει σε δηλώσεις του ο Ρόμπερτ Λιντς, στρατηγικός αναλυτής στην BNP Paribas, τη μεγαλύτερη τράπεζα στη Γαλλία. Το κλίμα στον τομέα απασχόλησης ίσως να μην βελτιώνεται τόσο γρήγορα όσο ήλπιζαν οι περισσότεροι, καταλήγει ο κ. Λιντς.

Τα στοιχεία για την απασχόληση διέψευσαν παράλληλα τις ελπίδες πως η Φέντεραλ Ριζέρβ θα ανακοινώσει σύντομα αύξηση των επιτοκίων. Η διαφορά επιτοκίων μεταξύ ΗΠΑ και Ευρώπης σημαίνει πως οι επενδυτές θα έχουν υψηλότερες αποδόσεις από τοποθετήσεις σε ενιαίο νόμισμα, όπως τραπεζικές καταθέσεις.

«Ξαφνικά, οι επενδυτές άρχισαν και πάλι να συζητούν για διαφορές επιτοκίων», τονίζει ο Γιαν Φάλερ, διαχειριστής ενεργητικού στην Deutsche Asset Management. Ο κ. Φάλερ προβλέπει πως στη διάρκεια του πρώτου τριμήνου η ισοτιμία ευρώ - δολαρίου θα αγγίξει τα 1,25 δολάρια.

Στην αγορά συναλλάγματος του Λονδίνου, στις 14:49, το ευρώ ισοδυναμούσε με 1,2203 δολάρια έναντι 1,2163 δολαρίων στις 23:00 την Παρασκευή.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα