Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2003 07:01
UPD:07:07

ΠΤΩΤΙΚΑ κινείται ο δείκτης Topix στην Ιαπωνία για τρίτη ημέρα. Τις μεγαλύτερες απώλειες σημειώνουν οι μετοχές της Canon Inc. και της Nissan Motor Co., μετά την άνοδο του γιεν στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα τριών ετών έναντι του δολαρίου των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, η οποία περιόρισε την αξία των πωλήσεών τους εκτός χώρας.

«Η ανησυχία για την πορεία του γιεν αιωρείται πάνω από την αγορά, οδηγώντας μερίδα επενδυτών στην πώληση μετοχών εξαγωγικών εταιρειών», ανέφερε ο Wilfrid Pham, ο οποίος διαχειρίζεται ένα δισ. δολ. σε μετοχές με την HSBC Asset Management Japan, στο Τόκυο.

Ο δείκτης Topix υποχωρούσε κατά 0,4%, φθάνοντας στις 992,92 μονάδες στις 12:36' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα, με τις μετοχές των εταιρειών του κλάδου των κομπιούτερ, αλλά και των αυτοκινητοβιομηχανιών, να αποτελούν περίπου το ήμισυ των συνολικών απωλειών του δείκτη. Αντιθέτως, ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,2%, φθάνοντας στις 10.062,90 μονάδες, αντιστρέφοντας την πτωτική του πορεία που σημείωνε νωρίτερα, σε ποσοστό τουλάχιστον 0,4%.

Ο δείκτης Hang Seng στο Χονγκ Κονγκ αναρριχήθηκε κατά 1,3%, σημειώνοντας για πρώτη φορά κέρδη, σε σύνολο πέντε ημερών. Οι μετοχές της HSBC Holdings Plc οδηγούσαν στην άνοδο, μετά την κυβερνητική έκθεση, η οποία έδειξε ότι οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν τέσσερις φορές περισσότερο από ό,τι εκτιμούσε μερίδα οικονομικών αναλυτών.

Στη Ν. Κορέα, οι κατασκευαστές κινητών τηλεφώνων, όπως η LG Electronics Inc., κινούντο ανοδικά, μετά την ανακοίνωση της Texas Instruments Inc., η οποία κατασκευάζει chip για τα κινητά, ότι οι πωλήσεις της θα αυξηθούν το τέταρτο τρίμηνο, εξ αιτίας της υψηλής ζήτησης. Στη Σιγκαπούρη, οι μετοχές των εταιρειών που σχετίζονται με τον κλάδο των κομπιούτερ σημείωναν επίσης άνοδο, καθώς η ανακοίνωση καθησύχασε τους επενδυτές, αναφορικά με τη ζήτηση.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, υποχωρούσε κατά 0,2%, σημειώνοντας πτώση για τρίτη ημέρα. Οι δείκτες στην Αυστραλία, την Κίνα, την Ινδονησία και τη Σιγκαπούρη σημείωναν απώλειες, σε αντίθεση με τους υπόλοιπους που σημείωναν κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα