Ιαπωνία : Χαμηλότεροι οι ρυθμοί ανάπτυξης

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2003 07:50

ΑΝΑΘΕΩΡΗΣΕ προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την οικονομική ανάπτυξη που θα εμφανίσει το τρίτο τρίμηνο η Ιαπωνία, η κυβέρνηση, καθώς οι δαπάνες διαμορφώθηκαν σε χαμηλότερα επίπεδα από ό,τι αναμένετο. Οι δαπάνες ενδέχεται να είναι αυξημένες το τέταρτο τρίμηνο, σύμφωνα με την έκθεση για την προμήθεια μηχανολογικού εξοπλισμού που θα δημοσιευθεί σήμερα.

Το τρίτο τρίμηνο, το ΑΕΠ σημείωσε σε πραγματικούς αριθμούς αύξηση σε ποσοστό 0,3% (εποχιακώς προσαρμοσμένο), έναντι του δευτέρου τριμήνου και κατά το ήμισυ (0,6%), από ό,τι προέβλεπε η προηγούμενη έκθεση, σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία στο Τόκυο. Οι παραγγελίες για μηχανολογικό εξοπλισμό εκτιμάται ότι σημείωσαν αύξηση κατά 5% τον Οκτώβριο έναντι του Σεπτεμβρίου, σύμφωνα με τους οικονομικούς αναλυτές.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, οι δαπάνες αυξήθηκαν κατά 0,5% το τρίμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου έναντι της αρχικής εκτίμησης για αύξηση 2,8%. Οι δαπάνες των επιχειρήσεων και η ανάπτυξη της οικονομίας ενδέχεται να αυξηθούν το τρέχον τρίμηνο, καθώς η διεθνής ανάκαμψη τονώνει τις πωλήσεις και τα κέρδη των εταιρειών, συμπεριλαμβανομένης και της Sharp Corp.

«Με τη θετική πρόβλεψη για την πορεία των ξένων οικονομιών, δεν υπάρχει αλλαγή στο σενάριο, ότι οι εξαγωγές θα οδηγήσουν την Ιαπωνία σε ανάπτυξη», ανέφερε ο Akihiko Suzuki, οικονομολόγος στην UFJ Institute Ltd.

Η οικονομία των ΗΠΑ, η μεγαλύτερη στον κόσμο, αναπτύχθηκε με ετήσιο ρυθμό 8,2% το τρίτο τρίμηνο, τον ταχύτερο σε χρονικό διάστημα 20 ετών. Η Κίνα, η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία της Ασίας, μετά την Ιαπωνία είχε ρυθμό ανάπτυξης 9,1% σε σύγκριση με το προηγούμενο έτος. Οι δύο χώρες, απορρόφησαν περίπου το 40% των ιαπωνικών εξαγωγών πέρυσι.

Σημειώνεται, ότι η ιαπωνική οικονομία αναπτύχθηκε για έξι συνεχόμενα τρίμηνα. Η κυβέρνηση άλλαξε τα στοιχεία για το πραγματικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο, το οποίο σημείωσε πτώση 0,5% έναντι της προηγούμενης πρόβλεψης για ανάπτυξη 0,1%.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα