Hagemeyer NV : Νέα χρηματοδότηση για τη διάσωσή της

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2003 11:17

ΤΗ ΘΕΣΗ του επικεφαλής της ολλανδικής Hagemeyer NV με ηλεκτρονικά, θα εγκαταλείψει ο Rob ter Haar μετά τη συμφωνία που επετεύχθη με τους δανειστές της για την αναχρηματοδότησή της με 1,5 δισ. ευρώ (1,84 δισ. δολ.). Ανοδικά κινήθηκε η μετοχή της εταιρείας.

Η εταιρεία θα προβεί στην πώληση μετοχών αξίας 460 εκατ. ευρώ, προς 1,20 ευρώ η μία, λιγότερο από το ήμισυ του χθεσινού κλεισίματος της τιμής της στα 2,43 ευρώ, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση. Επίσης, η Hagemeyer θα προσφέρει 15 εκατ. ευρώ (184 εκατ. δολ.) δευτερεύοντα ομόλογα, τη στιγμή που οι δανειστές της συμφώνησαν να την πιστώσουν με 905 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία, θα προχωρήσει στη απόλυση 1.000 εργαζομένων.

«Η συμφωνία αυτή δείχνει το πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα», ανέφερε ο Dennis Siemelink, οικονομικός αναλυτής με την Delta Lloyd Securities στο Αμστερνταμ, ο οποίος κατατάσσει τη μετοχή της εταιρείας στο «underperform», συμπληρώνοντας, ότι αυτό αποτελεί ένα βήμα μπροστά για την εταιρεία. Πάντως οι τράπεζες, κατέληξε, δεν θέλουν να παραμείνουν για πάντα οι ιδιοκτήτες της.

Η Hagemeyer προσπαθούσε να διαπραγματευθεί για νέα χρηματοδότηση με περισσότερες από 20 τράπεζες, των οποίων ηγείτο η ABN Amro Holding NV, μετά την υπέρβαση των ορίων του χρέους της τον Μάρτιο. Οι πωλήσεις μειώθηκαν σημαντικά, καθώς κατασκευαστικές εταιρείες, όπως η DuPont Co. και η Ford Motor Co., μείωσαν τις δαπάνες τους για λαμπτήρες και αποζεύκτες.

Οι μετοχές της Hagemeyer κέρδιζαν 14 σεντς, ποσοστό 5,8%, φθάνοντας στα 2,57 ευρώ η μία και διαπραγματεύθηκαν στην ίδια τιμή στις 9:22' π.μ. στο Αμστερνταμ, δίνοντας στην ηλικίας 102 ετών εταιρεία, χρηματιστηριακή αξία 280 εκατ. ευρώ.

Ο Ter Haar θα παραμείνει επικεφαλής της για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, προκειμένου να εξασφαλίσει την ολοκλήρωση της συναλλαγής, σύμφωνα με τη σχετική ανακοίνωση.

Μετά από πολλούς μήνες διαπραγματεύσεων βρέθηκε λύση για τη συνέχιση της λειτουργίας της Hagemeyer, είπε ο ίδιος, συμπληρώνοντας : «Η εταιρεία βρίσκεται στο κατώφλι μιας νέας εποχής. Ο επόμενος πρόεδρός της θα οδηγήσει την εταιρεία στην επόμενη φάση».

Οι θέσεις εργασίας θα μειωθούν το επόμενο έτος και οι περικοπές αυτές θα γίνουν στις ΗΠΑ και τη Μ. Βρετανία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα