HSBC Holdings Plc : Αύξηση των κερδών το γ' τρίτο τρίμηνο

Τρίτη, 09 Δεκεμβρίου 2003 11:44

ΑΝΟΔΙΚΑ κινήθηκαν τα κέρδη της δεύτερης σε μέγεθος τράπεζας στον κόσμο, από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, HSBC Holdings Plc, κατά το τέλος του τρίτου τριμήνου, μετά τη βελτίωση της οικονομίας των ΗΠΑ και του Χονγκ Κονγκ.

Η αύξηση των δανείων ήταν μεγαλύτερη από τη μείωση της κερδοφορίας από τους τόκους των δανείων που έχει χορηγήσει, σύμφωνα με σχετική της ανακοίνωση. Τα κέρδη από τις συναλλαγές ήταν υψηλότερα από τα αντίστοιχα πέρυσι και λιγότερα από το πρώτο εξάμηνο του έτους. Οι ζημίες από τα καταναλωτικά δάνεια στην αγορά των ΗΠΑ βελτιώθηκαν σημαντικά κατά το τέταρτο τρίμηνο.

Ο επικεφαλής της τράπεζας, Sir John Bond, επικεντρώνει το ενδιαφέρον του στην αύξηση της πώλησης προϊόντων στους υπάρχοντες πελάτες της τράπεζας, ενώ δαπάνησε μέσα σε μια πενταετία περίπου 46 δισ. δολ. για την απόκτηση νέων περιουσιακών στοιχείων, αυξάνοντας τον αριθμό των πελατών της τράπεζας σε 100 εκατ. από 13 εκατ. ιδιώτες.

Ο Bond προσλαμβάνει συνεχώς συμβούλους για συγχωνεύσεις και εξαγορές, με απώτερο σκοπό να καταστήσει την τράπεζα μία από τις 10 καλύτερες συμβούλους στις ΗΠΑ, καθώς ο ρυθμός των συγχωνεύσεων αναζωογονείται.

Η HSBC εξαγόρασε την Household International Inc., δανείστρια ανθρώπων με μικρή πιστωτική δύναμη στο Ιλλινόϊς, αντί του ποσού των 15,5 δισ. δολ. τον Μάρτιο κερδίζοντας 50 εκατ. πελάτες και επέκτεινε τις δραστηριότητές της και στον τομέα της καταναλωτικής πίστης, κάτι που το απέφευγε μέχρι πρότινος.

Η Household, η οποία σήμερα συμβάλλει κατά περίπου 1/4 στα κέρδη της HSBC, εμφάνισε το τρίτο τρίμηνο υψηλότερα κατά 30% καθαρά κέρδη, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, τα οποία ανήλθαν σε 471,5 εκατ. δολ., καθώς μειώθηκαν οι ζημίες από τα δάνεια που έχει χορηγήσει.

Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα καθαρά κέρδη της HSBC αυξήθηκαν σε ποσοστό της τάξης του 25%, φθάνοντας στα 4,11 δισ. δολ., αποτέλεσμα της εξαγοράς της Household.

Οι μετοχές της HSBC έχουν κερδίσει φέτος συνολικά ποσοστό 27%, τη στιγμή που οι μετοχές της Citigroup Inc., της μεγαλύτερης εταιρείας χρηματο-οικονομικών υπηρεσιών στον κόσμο, σημείωσαν άνοδο σε ποσοστό της τάξης του 35%.

Η χρηματιστηριακή αξία της HSBC, ανέρχεται σε 94 δισ. λίρες Αγγλίας (163 δισ. δολ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα