Απ. Φωτιάδης : «Δεν παραγράφονται οι μεγάλες ανέλεγκτες υποθέσεις 1993-98»

Τετάρτη, 10 Δεκεμβρίου 2003 13:55

«Καμμιά μεγάλη ανέλεγκτη υπόθεση της εξαετίας 1993-1998 δεν πρόκειται να παραγραφεί».

Αυτό δήλωσε σήμερα ο υφυπουργός Οικονομικών, Απόστολος Φωτιάδης, απαντώντας σε ερώτηση σχετική με το ενδεχόμενο παραγραφής ανέλεγκτων υποθέσεων μετά την 31.12.2003 λόγω παρέλευσης δεκαετίας.

Μάλιστα, προειδοποίησε τους διευθυντές των εφοριών ότι αυτοί θα είναι υπεύθυνοι σε μια τέτοια περίπτωση.

Ο κ. Φωτιάδης ανέφερε ότι μέχρι τώρα 50.000 επιχειρήσεις δεν έχουν κλείσει τις υποθέσεις τους της εξαετίας 1993-1998 με βάση τη ρύθμιση του υπουργείου. Και προέβλεψε ότι οι περισσότερες από αυτές θα έχουν προσέλθει στις εφορίες για να ρυθμίσουν τις υποθέσεις τους μέχρι το τέλος του έτους.

Ο υφυπουργός εκτιμά ότι θα απομείνουν για έλεγχο των βιβλίων τους περίπου 4.000 επιχειρήσεις. Ο έλεγχος θα πραγματοποιηθεί το πρώτο δίμηνο του 2004.

Στο μεταξύ, με αφορμή σημερινά δημοσιεύματα στα οποία, μεταξύ άλλων αναφέρεται ότι θα δοθεί φορολογική αμνηστεία στους λήπτες πλαστών και εικονικών τιμολογίων, το υπουργείο Οικονομίας και Οικονομικών ανακοίνωσε ότι δεν υπάρχει καμιά πρόταση των υπηρεσιών, ούτε πρόθεση της πολιτικής ηγεσίας να προχωρήσει σε τέτοιου είδους ρύθμιση.

Σε ανακοίνωση του υπουργείου αναφέρεται ότι στο σχέδιο νόμου για την αντικειμενικοποίηση του φορολογικού ελέγχου έχουν περιληφθεί διατάξεις που προβλέπουν δυσμενέστερη αντιμετώπιση των εκδοτών και ληπτών εικονικών και πλαστών φορολογικών στοιχείων σε ό,τι αφορά την ποινική δίωξή τους.

Η θέση αυτή του υπουργείου έχει διατυπωθεί κατ'επανάληψη, καθόσον θεωρεί ότι οι περιπτώσεις που αναφέρονται σε παραβάσεις έκδοσης και λήψης εικονικών και φορολογικών στοιχείων πρέπει να αντιμετωπίζονται με ιδιαίτερα αυστηρό τρόπο.

ΠΗΓΗ : Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα