ΗΠΑ : 3,6% η αύξηση του ΑΕΠ το 2004, στο 6,4% η ανεργία

Σύμφωνα με την έκθεση του Anderson School of Management του UCLA
Πέμπτη, 11 Δεκεμβρίου 2003 13:24

Με βραδύτερο ρυθμό από αυτόν για τον οποίο κάνει λόγο η πλειονότητα των οικονομολόγων θα αναπτυχθεί το 2004 η αμερικανική οικονομία, ενώ η ανεργία στις ΗΠΑ θα αυξηθεί, εκτιμά η με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμενόμενη έκθεση του Anderson School of Management του University of California στο Λος Αντζελες (UCLA).

Σύμφωνα με το Bloomberg News, στην έκθεση Anderson Forecast διατυπώνεται η εκτίμηση για αύξηση 3,6% του αμερικανικού ΑΕΠ, στο 2004, από 2,9% φέτος. Επιπλέον, προβλέπεται ότι η ανεργία θα αυξηθεί το 6,4% του οικονομικά ενεργού πληθυσμού, από 6,1% το 2003.

Οι εκτιμήσεις αυτές είναι πιο απαισιόδοξες από τα αποτελέσματα των πρόσφατων ερευνών τόσο του Bloomberg News όσο και του Blue Chip Economic Indicators.

Οι προβλέψεις 63 οικονομολόγων που ρωτήθηκαν από το Bloomberg και 53 οικονομολόγων από ρωτήθηκαν από το Blue Chip κάνουν λόγο για ρυθμό 4,4% ανάπτυξης της αμερικανικής οικονομίας του χρόνου, ενώ αναμένεται πτώση του ποσοστού ανεργίας στο 5,8% κατά μέσον όρο.

Δεν θα υπάρξει η «τυπική ανάκαμψη» της οικονομίας που αναμένουν οι άλλοι οικονομολόγοι καθότι η εναπομείνασα συσσωρευμένη ζήτηση για μεγάλες αγορές -όπως κατοικιών και αυτοκινήτων- είναι περιορισμένη, τόνισε σε συνέντευξη Τύπου που παρεχώρησε ο διευθυντής της Anderson Forecast Εντουαρντ Λίμερ. Οι καταναλωτές έχουν αγοράσει αρκετά αυτοκίνητα και αρκετά σπίτια για να τους μείνουν για κάποιο διάστημα και «χρειάζεται να ξεκινήσουν τη διόρθωση των προϋπολογισμών τους», είπε ο Λίμερ.

Οι νέες κατοικίες θα μειωθούν του χρόνου κατά 13% ενώ οι πωλήσεις νέων αυτοκινήτων και μικρών φορτηγών θα σημειώσουν μείωση κατά 7,9%.

Ο Λίμερ επεσήμανε ότι μια σειρά παραγόντων καθιστούν δυσχερή την πρόβλεψη για την οικονομία των ΗΠΑ.

Η υψηλότερη παραγωγικότητα έκανε το τρίτο τρίμηνο να «μοιάζει με επεισόδιο από την τηλεποτική σειρά Ζώνη του Λυκόφωτος», καθώς η καταιγιστική αύξηση 8,2% του αμερικανικού ΑΕΠ συνοδεύθηκε από στοιχεία για εξασθενημένη αγορά εργασίας, είπε ο Λίμερ.

Εκτός και εάν βελτιωθεί σημαντικά η αγορά εργασίας ή ενισχυθούν οι πληθωριστικές πιέσεις λόγω της εξασθένησης του δολαρίου, η Fed θα διατηρήσει σταθερό το βασικό επιτόκιό της, εκτιμά η Anderson Forecast.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα