Electricite de France : 888 εκατ. ευρώ φόρους με απόφαση της Κομισιόν

Τρίτη, 16 Δεκεμβρίου 2003 08:51
UPD:09:00

ΦΟΡΟΥΣ ύψους 888 εκατ. ευρώ (1,1 δισ. δολ.) ενδέχεται να κληθεί να καταβάλει στη γαλλική κυβέρνηση η μεγαλύτερη εταιρεία παραγωγής ηλεκτρικής ενεργείας στον κόσμο, Electricite de France, μετά από απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής που αναμένεται να ανακοινωθεί σήμερα, αυξάνοντας την πίεση να τεθεί ένα τέλος στη στήριξη της από το κράτος.

Ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανταγωνισμού, Mario Monti, ανησυχεί για τις εγγυήσεις που έχουν δοθεί για τα χρέη της EDF, οι οποίες επιτρέπουν στην εταιρεία να χρηματοδοτεί τη λειτουργία της με καλύτερους όρους, από ό,τι άλλες εταιρείες κοινής ωφελείας, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Επιτροπής, Tilman Lueder την περασμένη εβδομάδα στις Βρυξέλλες. Ο Monti επίσης ζήτησε από τη Γαλλία να σταματήσει να εξυπηρετεί τις οφειλές της εταιρείας άμεσα.

Η κυβέρνηση ετοιμάζει έναν νόμο ο οποίος θα μετατρέπει την Electricite de France σε δημοτική επιχείρηση και θα πουλήσει τις μετοχές της εταιρείας, η οποία το πρώτο εξάμηνο του 2003 εμφάνισε έσοδα 23,2 δισ. ευρώ και καθαρά κέρδη 728 εκατ. ευρώ.

Η ανακοίνωση της Επιτροπής έχει προγραμματιστεί για σήμερα το απόγευμα και ο Monti θα παραχωρήσει συνέντευξη Τύπου στις 4:30' μ.μ. στο Στρασβούργο, τοπική ώρα. Εκπρόσωπος του γαλλικού υπουργείου Οικονομικών, αρνήθηκε να κάνει οποιοδήποτε σχόλιο πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται τρεις εβδομάδες μετά την απόφαση των χωρών μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης να μη επιβληθούν κυρώσεις στη Γαλλία και τη Γερμανία για την υπέρβαση του ορίου του δημοσιονομικού τους ελλείμματος.

Η κυβέρνηση της Γαλλίας είχε ανακοινώσει ότι θα άλλαζε τη μορφή λειτουργίας της Electricite de France τον Ιούλιο του 2002, αλλά καθυστέρησε να προχωρήσει σε αλλαγές εξ αιτίας της αντίδρασης που προέβαλαν τα εργατικά σωματεία των εργαζομένων στην εταιρεία.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα