Σημαντική άνοδος στο Τόκιο

Πέμπτη, 11 Οκτωβρίου 2001 10:46
UPD:10:56

Στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου επέστρεψε έναν μήνα μετά ο δείκτης Nikkei, ο οποίος έκλεισε σήμερα στις 10.347,01 μονάδες με εντυπωσιακή άνοδο κατά 3,83%.

Στην αφύπνιση του αγοραστικού ενδιαφέροντος συνετέλεσε η σημαντική χθεσινή άνοδος στη Wall Street (οι δείκτες Dow Jones και Nasdaq ενισχύθηκαν κατά 2,08% και 3,57% αντιστοίχως) που αποδόθηκε σε μια σειρά θετικών εταιρικών ανακοινώσεων http://www.naftemporiki.gr/news/static/01/10/11/168940.htm .

Μεγάλη άνοδο σημείωσαν οι τιμές μετοχών από τον κλάδο της αυτοκινητοβιομηχανίας, οι οποίες είχαν υποστεί βαρύ πλήγμα από τα δραματικά γεγονότα τον περασμένο μήνα στις ΗΠΑ.

«Οι αυτοκινητοβιομηχανίες ήταν οι πρώτες που επλήγησαν από τα τρομοκρατικά κτυπήματα στη Νέα Υόρκη και την Ουάσιγκτον. Είναι πολύ φυσικό να είναι οι πρώτες που θα ανακάμψουν», δήλωσε στο Reuters ο Hiroshi Sato, στέλεχος της Cosmo Securities.

Οι μετοχές των εταιρειών Nissan και Suzuki έκλεισαν με θεαματική άνοδο κατά 8,62% και 7,80% αντιστοίχως, ενώ αξιόλογα κέρδη αποκόμισαν και οι μετοχές των εταιρειών Mitsubishi και Toyota.

Εντονο ήταν το αγοραστικό ενδιαφέρον και για μετοχές από τον κλάδο της υψηλής τεχνολογίας, oι τιμές των οποίων το τελευταίο διάστημα έχουν υποχωρήσει σε ελκυστικά επίπεδα. Η μετοχή της Sony «εκτοξεύθηκε» κατά 11,57%, ενώ σημαντική άνοδο σημείωσαν και οι μετοχές των εταιρειών Nec, Toshiba και ΤDK.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκε και σήμερα ο κλάδος των τραπεζών, αν και προς το τέλος της συνεδρίασης κατάφερε να περιορίσει σε μεγάλο βαθμό τις απώλειές του. Η Sumitomo Mitsui Banking, το δεύτερο μεγαλύτερο, ως προς το ενεργητικό, χρηματοπιστωτικό ίδρυμα στον κόσμο, υποβάθμισε σήμερα σχεδόν κατά το ήμισυ τις προβλέψεις τoυ για τα κέρδη του το πρώτο εξάμηνο.

Σύμφωνα με τις αναθεωρημένες εκτιμήσεις, το εξάμηνο που έληξε στις 30 Σεπτεμβρίου η Sumitomo αναμένεται να παρουσιάσει κέρδη ομίλου ύψους 30 εκατομμυρίων γιεν (250 εκατ. δολ.) έναντι 74 εκατομμυρίων γιεν που εκτιμούσε αρχικώς. Αξίζει, πάντως, να σημειωθεί ότι είναι η μοναδική από τις τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ιαπωνίας η οποία αναμένει να εμφανίσει κέρδη.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα