Περιόρισαν τις αρχικές ζημιές

Εχουν προεξοφληθεί τα περισσότερα καλά νέα
Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:34

ΣΕΙΡΑ θετικών οικονομικών στοιχείων, που δημοσιεύτηκαν στις Ηνωμένες Πολιτείες, στήριξαν τη Wall Street και περιόρισαν τις απώλειες των ευρωπαϊκών αγορών. Ωστόσο, λίγες μόνον ημέρες από το τέλος του χρόνου, οι αγορές «συγκινούνται» όλο και δυσκολότερα, έχοντας προεξοφλήσει τις περισσότερες από τις καλές ειδήσεις.

Τα στοιχεία για την απροσδόκητη μείωση των τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αντισταθμίστηκαν από την αύξηση της βιομηχανικής παραγωγής και της κατασκευής νέων κατοικιών.

Εξάλλου, το γεγονός ότι ο πληθωρισμός διατηρείται σχεδόν σε χαμηλά επίπεδα 38 ετών ερμηνεύθηκε ως νέα πίστωση χρόνου, έως ότου η Φέντεραλ Ριζέρβ προχωρήσει σε νέα αύξηση των επιτοκίων.

Την ίδια στιγμή, ορισμένοι επενδυτές φοβούνται ότι οι πρόσφατες ανακοινώσεις από αρκετούς μεγάλους ομίλους λιανικής, ότι οι πωλήσεις κατά τη διάρκεια των εορτών θα είναι χαμηλότερες από τις αναμενόμενες, ενδεχομένως να σημαίνουν λιγότερες πωλήσεις για τους κατασκευαστές τσιπ, γεγονός που άσκησε πιέσεις σε μετοχές τεχνολογίας.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 106,74 μονάδες, ποσοστό 1,06%, φθάνοντας στις 10.129,56 μονάδες. Με άνοδο 6,03 μονάδων, ποσοστό 0,31%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.924,29 μονάδες.

Τα θετικά στοιχεία για τη βιομηχανική παραγωγή στις ΗΠΑ βοήθησαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια να περιορίσουν τις αρχικές ζημίες τους, όμως η Cap Gemini αποτέλεσε ένα «μελανό» σημείο μετά την προειδοποίηση για τα κέρδη της, με τη μετοχή της να χάνει 12% της αξίας της.

Η Goldman Sachs υποβάθμισε επίσης τη μετοχή της εταιρείας, λέγοντας ότι έχει «κλονιστεί σοβαρά» η εμπιστοσύνη των επενδυτών, από τις ειδήσεις της Cap Gemini. Στον αντίποδα, ο ολλανδικός εκδοτικός όμιλος VNU ικανοποίησε τις αγορές με τις προβλέψεις του για τα κέρδη του 2003.

Επίσης, οι μετοχές μεγάλων εξαγωγικών εταιρειών, όπως Rolls-Royce της Βρετανίας, Stora Enso της Φινλανδίας και Valeo της Γαλλίας, υποχώρησαν, επηρεαζόμενες από την πτώση του δολαρίου.

Οι καπνοβιομηχανίες αντιστάθηκαν στην πτωτική τάση, από τη στιγμή που η Gallaher ανακοίνωσε ότι οι προσδοκίες για το 2003 επαληθεύτηκαν. Η μετοχή της ιταλικής Parmalat ενισχύθηκε 35%.

Τέλος, στο Τόκιο, ο δείκτης Nikkei έκλεισε με πτώση 2%, μετά το προχθεσινό ράλι, καθώς επενδυτές ρευστοποίησαν τα κέρδη των προηγούμενων ημερών. Το ισχυρό γιεν άσκησε επίσης πιέσεις στην ιαπωνική αγορά.

EΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα