Ασιατικά Χρηματιστήρια

Τετάρτη, 17 Δεκεμβρίου 2003 07:01
UPD:07:07

ΠΤΩΤΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές, μετά την εισήγηση της Credit Suisse First Boston προς τους επενδυτές, διεθνώς, να μειώσουν τις επενδύσεις τους σε κρατικές μετοχές και της έκθεσης της Merrill Lynch & Co., η οποία έδειξε ότι μερικοί άρχισαν να προχωρούν σε πωλήσεις τον μήνα που πέρασε.

Οι μετοχές της Advantest Corp. και της NTT DoCoMo Inc., ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες εταιρείες από πλευράς χρηματιστηριακής αξίας, οδηγούσαν την πτώση. Επίσης, η Credit Suisse είπε ότι η ζήτηση για ιαπωνικές μετοχές ενδέχεται να υποχωρήσει, καθώς η κυβέρνηση σχεδιάζει να προτείνει στους εργαζομένους να αυξήσουν τη συμμετοχή τους στα ασφαλιστικά ταμεία για συνταξιοδότηση, τη στιγμή που η Merrill Lynch είπε ότι οι προοπτικές για τους επενδυτές αναφορικά με τα εταιρικά κέρδη έχουν περιοριστεί.

Ο δείκτης Nikkei έχανε ποσοστό 1,4%, φθάνοντας στις 10.127,99 μονάδες στις 11 π.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix υποχωρούσε κατά 1,1%, φθάνοντας στις 994,19 μονάδες. Οι δείκτες κινήθηκαν ανοδικά κατά περίπου 1/3 οδεύοντας να σημειώσουν τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο σε χρονικό διάστημα τεσσάρων ετών, μετά την υποχώρησή τους στα χαμηλότερα επίπεδα δύο δεκαετιών, περί τα τέλη Απριλίου.

«Οι ιαπωνικές μετοχές δεν είναι τόσο φθηνές πια και οι εκθέσεις που είδαν το φως της δημοσιότητας αυτό αντικατοπτρίζουν», ανέφερε ο Haruki Yamaguchi, ο οποίος διαχειρίζεται 23 δισ. δολ. σε μετοχές με την Yasuda Asset Management Co. στο Τόκυο, συμπληρώνοντας : «Είναι καλή η στιγμή για τους επενδυτές εκτός χώρας να πουλήσουν, ειδικότερα για εκείνους οι οποίοι αποκόμισαν μεγάλα κέρδη από τον Απρίλιο».

Αλλού στην Ασία, στην Αυστραλία ο δείκτης S&P/ASX 200 κινείτο ανοδικά. Τα μεγαλύτερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές των μεταλλευτικών εταιρειών, όπως της BHP Billiton και της WMC Resources Ltd., μετά τις εκθέσεις για τη βιομηχανική παραγωγή και τις κατασκευές κατοικιών στις ΗΠΑ, οι οποίες έδειξαν ότι η ζήτηση των μετάλων ενδέχεται να αυξηθεί στη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε απώλειες. Οι μετοχές της Woori Bank, δανείστριας της LG Card Co., είπε ότι κερδοφόρα τμήματα του ομίλου LG Group, συμφώνησαν να προχωρήσουν στην αγορά ομολόγων αξίας 800 δισ. γουόν (672 εκατ. δολ.) της LG Card, προκειμένου να συντηρήσουν την εκδότρια πιστωτικών καρτών. Οι μετοχές της LG Electronics Inc. και της LG Chem Ltd. οδηγούσαν την πτώση.

Ο δείκτης MSCI Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, έχανε ποσοστό 0,4%.

Οι δείκτες στο Χονγκ Κονγκ, τη Ν. Ζηλανδία, τη Μαλαισία, τη Σιγκαπούρη και τις Φιλιππίνες, σημείωναν ελαφρά διαφοροποίηση.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα