Υπό την απειλή του δολαρίου

Μεικτή εικόνα στην Ευρώπη
Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003 00:01
UPD:06:46

ΠΙΕΣΕΙΣ δέχθηκε η Wall Street κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης, μετά τη «βουτιά» του δολαρίου σε νέα επίπεδα ναδίρ, έναντι του ευρώ, εν μέσω ανησυχιών ότι η παρατεταμένη εξασθένηση του αμερικανικού νομίσματος θα μπορούσε να πλήξει τις ξένες επενδύσεις στις ΗΠΑ.

Ο παράγοντας-κλειδί, κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, ήταν το δολάριο, ενώ αποτελεί και μία από τις μεγαλύτερες απειλές στο ράλι της χρηματιστηριακής αγοράς, αναφέρουν αναλυτές.

Τα θετικά στοιχεία των τελευταίων εβδομάδων έχουν επισκιαστεί από τις προοπτικές των επιτοκίων και το αμερικανικό έλλειμμα, καθώς επικρατεί στις αγορές η αντίληψη ότι η Ουάσιγκτον είναι ικανοποιημένη από τη διολίσθηση του δολαρίου, προσφέροντας στήριγμα στους εξαγωγείς.

Ο δείκτης Dow Jones Industrial Average (DJIA), κέρδισε συνολικά 15,70 μονάδες, ποσοστό 0,15%, φθάνοντας στις 10.145,26 μονάδες. Με απώλειες 2,96 μονάδων, ποσοστό 0,15%, έκλεισε ο δείκτης των μετοχών υψηλής τεχνολογίας, Nasdaq, φθάνοντας στις 1.921,33 μονάδες.

Τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια παρουσίασαν μεικτή εικόνα, καθώς το εξασθενημένο δολάριο και η αύξηση των τιμών πετρελαίου άσκησαν πιέσεις στο μεταποιητικό κλάδο, όμως οι βρετανικές τράπεζες και ασφάλειες προσέφεραν κάποια στήριξη στην αγορά.

Οι μετοχές του κλάδου τραπεζών και ασφαλειών της Βρετανίας στηρίχθηκαν από την άνοδο 30% των μετοχών της China Life μετά την αρχική δημόσια εγγραφή της στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τα κέρδη των μετοχών πετρελαίου BP και Royal Dutch/Shell συνέβαλαν επίσης στην αντιστάθμιση των ζημιών, καθώς οι τιμές πετρελαίου εκτινάχθηκαν στα υψηλότερα επίπεδα από τον πόλεμο στο Ιράκ.

Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chips έκλεισε στις 936 μονάδες, ενώ ο δείκτης DJ Euro Stoxx 50 έκλεισε με οριακή πτώση.

Οι βασικοί χρηματιστηριακοί δείκτες του Παρισιού, της Φραγκφούρτης και της Ζυρίχης έκλεισαν με οριακή πτώση της τάξης 0,2%, 0,5% και 0,2% αντίστοιχα, όμως η άνοδος των μετοχών πετρελαίου και τραπεζών βοήθησαν το Λονδίνο να κλείσει με άνοδο 0,5%.

Ωστόσο, οι νέες ανησυχίες για τον αντίκτυπο που θα έχει η ισχυροποίηση του ευρώ, το οποίο άγγιξε νέα υψηλά επίπεδα έναντι του δολαρίου χθες, έπληξε ευρωπαϊκές εξαγωγικές εταιρείες, όπως οι εταιρείες χάρτου και ξυλείας UPM-Kymmene και Stora Enso.

Τέλος, το Τόκιο έκλεισε με πτώση 1,74%, από τη στιγμή που αποδείχθηκε θετικό τεστ για την εξακρίβωση της ασθένειας του SARS στην Ταϊβάν.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα