Ασιατικά Χρηματιστήρια

Πέμπτη, 18 Δεκεμβρίου 2003 07:01
UPD:07:47

ΑΝΟΔΙΚΑ κινούνται οι ιαπωνικές μετοχές. Τα υψηλότερα κέρδη σημειώνουν οι μετοχές της Toyota Motor Corp., μετά την προσθήκη της αυτοκινητοβιομηχανίας από το ιαπωνικό τμήμα της Credit Suisse First Boston, στη λίστα των 30 μετοχών εταιρειών, που προτείνονται για αγορά και την εισήγηση προς τους επενδυτές, να αυξήσουν τα χαρτοφυλάκιά τους με μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών.

Ο δείκτης Nikkei κέρδιζε ποσοστό 0,4%, φθάνοντας στις 10.134,83 μονάδες στη 1:15' μ.μ. στο Τόκυο, τοπική ώρα. Ο Topix σημείωνε άνοδο 0,7%, φθάνοντας στις 997,18 μονάδες. Οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών, οι οποίες είχαν την τρίτη κατά σειρά χειρότερη επίδοση ως κλάδος φέτος στον δείκτη, αποτέλεσαν το 1/3 των συνολικών του κερδών σήμερα.

«Οι επενδυτές δράττονται της ευκαιρίας να αγοράσουν μετοχές αυτοκινητοβιομηχανιών, επειδή είναι συγκριτικά φθηνότερες και οι εταιρείες αυτές έχουν πιο σταθερά κέρδη από ό,τι έχουν οι αντίστοιχες άλλων κλάδων, όπως της υψηλής τεχνολογίας, των οποίων είναι δύσκολο να δικαιολογήσεις την αγορά», ανέφερε ο Naohiko Sasaki, ο οποίος διαχειρίζεται 30,6 δισ. δολ. σε μετοχές με την Kokusai Asset Management Co. στο Τόκυο.

Αλλού στην περιφέρεια, οι μετοχές της China Life Insurance Co., η οποία απορρόφησε φέτος τρία δισ. δολ. από τη δημόσια εγγραφή της, εξακοντίστηκαν κατά 25% στο ντεμπούτο τους στο Χονγκ Κονγκ, μετά τη ζήτηση για μετοχές αξίας υψηλότερης των 80 δισ. δολ. από τους επενδυτές. Ο δείκτης Hang Seng κέρδιζε ποσοστό 0,8%, φθάνοντας στις 12.289,56 μονάδες.

Στη Ν. Κορέα ο δείκτης Kospi σημείωνε άνοδο 0,9%, φθάνοντας στις 807,25 μονάδες. Οι μετοχές της Kookmin Bank και της SK Telecom Co., κινούντο ανοδικά μετά την ανακοίνωση του υπουργού Οικονομικών της χώρας, ότι οι δαπάνες των καταναλωτών και οι επενδύσεις θα σημειώσουν αύξηση το επόμενο έτος.

Οι μεταλλουργικές εταιρείες της Αυστραλίας, όπως η BHP Billiton, η WMC Resources Ltd. kai h Newcrest Mining Ltd., σημείωναν κέρδη, μετά την αύξηση της τιμής του νικελίου στα υψηλότερα επίπεδα σε χρονικό διάστημα 14 ετών και την άνοδο της τιμής του χρυσού. Οι μετοχές της AMP Ltd., της μεγαλύτερης ασφαλιστικής εταιρείας της χώρας, κέρδιζαν ποσοστό 10%, σε σύγκριση με το ποσόν που κατέβαλαν οι επενδυτές χθες για την αγορά της μετοχής της.

Ο δείκτης Morgan Stanley Capital International Asia Pacific, τον οποίον αποτελούν περισσότερες από 800 μετοχές εταιρειών της περιφέρειας, κέρδιζε ποσοστό 0,6%.

Ολοι οι κύριοι δείκτες στις ασιατικές αγορές κινούντο ανοδικά εκτός από τους δείκτες στην Αυστραλία, τη Μαλαισία και την Κίνα.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα