Αναβάθμιση του Εθνικού Δικτύου Ερευνας & Τεχνολογίας

Δευτέρα, 22 Δεκεμβρίου 2003 18:56

Το Εθνικό Δίκτυο Ερευνας και Τεχνολογίας ΕΔΕΤ/GRNET επεκτείνεται μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Κοινωνία της Πληροφορίας».

Το ΕΔΕΤ/GRNET παρέχει στην ελληνική ακαδημαϊκή, ερευνητική και εκπαιδευτική κοινότητα υπηρεσίες εθνικής διασύνδεσης Internet υψηλής χωρητικότητας. Η α' φάση της αναβάθμισης του ΕΔΕΤ σε ΕΔΕΤ 2 έλαβε χώρα με την παροχή υπηρεσιών στο Μητροπολιτικό Δίκτυο της Αθήνας σε ταχύτητες 1-2,5 Gbps και πλέον προωθείται η β' φάση συνολικού προϋπολογισμού 12,8 εκατ ευρώ.

Με την υλοποίηση της β' φάσης θα επιτραπεί η σύνδεση νέων φορέων στο ΕΔΕΤ ανά την Ελλάδα και θα δοθεί η δυνατότητα στους ήδη συνδεδεμένους φορείς να υιοθετήσουν τη χρήση προηγμένων πρωτοκόλλων και εφαρμογών πολυμέσων (τηλε-εκπαίδευση, τηλε-ιατρική, τηλε-εργασία, κτλ.), κατανεμημένων υπερ-υπολογιστικών κέντρων, εικονικών βιβλιοθηκών και εργαστηρίων και νέων τεχνολογιών σύγκλισης μέσα από το Διαδίκτυο νέας γενιάς, όπως είναι οι τεχνολογίες πλέγματος – Grid.

Το ΕΔΕΤ2 θα έχει σημεία παρουσίας σε Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Πάτρα, Λάρισα, Σύρο, Ηράκλειο, Χανιά, όπου θα τοποθετηθούν οι προηγμένοι Gigabit δρομολογητές.

Η αναβάθμισή του ΕΔΕΤ σε οπτικό δίκτυο νέας γενιάς πραγματοποιείται παράλληλα με την αναβάθμιση του Πανευρωπαϊκού Eρευνητικού Δικτύου GEANT και των αντίστοιχων δικτύων της Γερμανίας, Γαλλίας, Ιταλίας και άλλων χωρών. To GEANT είναι η απάντηση της Ευρώπης στα αντίστοιχα προηγμένα δίκτυα νέας γενιάς Ιντερνετ των ΗΠΑ, του Καναδά και της Ιαπωνίας.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα