Συγκρατημένοι οι επενδυτές

Στη σκιά τρομοκρατικού χτυπήματος
Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2003 00:01
UPD:01:56

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ήταν χθες το κλίμα στη Wall Street, με τον όγκο των συναλλαγών να κινείται σε περιορισμένα επίπεδα δύο μόλις ημέρες πριν από την εορτή των Χριστουγέννων, και με την αμερικανική αγορά να «χωνεύει» τα κέρδη των προηγούμενων συνεδριάσεων.

Στο συγκρατημένο κλίμα συνέβαλε και το αυξημένο επίπεδο συναγερμού στις ΗΠΑ εν όψει πιθανής τρομοκρατικής επίθεσης. Η μετοχή της General Motors ενισχύθηκε 3,22%, προσφέροντας κάποιο στήριγμα στα blue chip.

Αντίθετα, οι μετοχές του αεροπορικού τομέα υποχώρησαν, εν μέσω των ανησυχιών για τρομοκρατικό χτύπημα. Πιέσεις δέχθηκαν και οι μετοχές τεχνολογίας.

Ο δείκτης Dow Jones έκλεισε στις 10.338 μονάδες αυξημένος κατά 0,58% και ο Nasdaq στις 1.955,8 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,25%.

Στην Ευρώπη, οι ιταλικές τράπεζες και οι βρετανικοί όμιλοι λιανικής επηρέασαν τις μετοχές. Ο δείκτης FTSE Eurotop 300 των πανευρωπαϊκών blue chip υποχώρησε 0,43%, ενώ ο DJ Euro Stoxx 50 έχασε 0,41% της αξίας του.

Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν από τις ιταλικές τράπεζες, εν μέσω ανησυχιών για το πιστωτικό άνοιγμά τους στον ιταλικό όμιλο ειδών διατροφής Parmalat, αλλά και μετά από την υποβάθμιση των προβλέψεων της Goldman Sachs για τα κέρδη ανά μετοχή των τραπεζών.

Η Parmalat έκλεισε με απώλειες 63%, στα 0,11 ευρώ από τα 2,24 ευρώ πριν από δέκα ημέρες, καθώς η εταιρεία έχει ζητήσει να τεθεί υπό καθεστώς αναγκαστικής διαχείρισης, μετά το σκάνδαλο τύπου Enron στο οποίο βρέθηκε αναμεμειγμένη.

Το χρηματιστήριο του Μιλάνου παρουσίασε μία από τις χειρότερες αποδόσεις στην Ευρώπη με απώλειες 1,77%.

Οι επενδυτές απομακρύνθηκαν επίσης και από το βρετανικό τομέα λιανικής, μετά τις ανακοινώσεις για χαμηλές πωλήσεις πριν από τις εορτές των Χριστουγέννων.

Ωστόσο, ο δείκτης FTSE 100 του Λονδίνου κατάφερε να αντισταθεί στις πιέσεις, με αποτέλεσμα να κλείσει με κέρδη 0,27%, στηριζόμενος από το μεταλλευτικό τομέα, εν μέσω προσδοκιών για αύξηση στις τιμές εμπορευμάτων.

Επίσης, η νέα άνοδος του ευρώ έναντι του δολαρίου άσκησε εκ νέου πιέσεις σε μεγάλους εξαγωγικούς ομίλους. Η μετοχή του γαλλικού ομίλου ηλεκτρονικών Thomson υποχώρησε 3,9%, ασκώντας πτωτικές πιέσεις στο χρηματιστήριο του Παρισιού.

Το Τόκιο έκλεισε με άνοδο 0,86%, χάρη στο αγοραστικό ενδιαφέρον των επενδυτών μετά τα καλύτερα από τα αναμενόμενα οικονομικά στατιστικά στοιχεία στην Ιαπωνία.

ΕΦΗ ΤΡΙΗΡΗ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα