Υπερψηφίστηκε ο Προϋπολογισμός

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2003 01:28
UPD:02:03

ΥΠΕΡΨΗΦΙΣΤΗΚΕ τα μεσάνυχτα της Δευτέρας το σχέδιο νόμου με το οποίο κυρώνεται ο κρατικός Προϋπολογισμός του 2004. Επί συνόλου 299 ψηφισάντων, 156 βουλευτές ψήφισαν υπέρ και 143 κατά. Υπέρ ψήφισε το σύνολο των παρόντων βουλευτών της συμπολίτευσης και ο ανεξάρτητος βουλευτής Θεσσαλονίκης Κυριάκος Σπυριούνης.

Κατά του Προϋπολογισμού, με εξαίρεση τις δαπάνες της Προεδρίας της Δημοκρατίας, ψήφισαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο ανεξάρτητος Θεόδωρος Κατσίκης, ενώ κατά του Προϋπολογισμού στο σύνολό του, ψήφισαν οι βουλευτές του ΚΚΕ και του Συνασπισμού, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές, Στέφανος Μάνος και Γιώργος Ψαχαρόπουλος.

Ο ανεξάρτητος βουλευτής, Βασίλης Κεδίκογλου, καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, πλην των τμημάτων του που αφορούν τις δαπάνες του υπουργείου Εθνικής ¶μυνας, του ΥΠΕΧΩΔΕ και του υπουργείου Μεταφορών.

Ο Στέλιος Παπαθεμελής, υπερψήφισε τον Προϋπολογισμό, πλην των δαπανών που αφορούν τις δαπάνες των υπουργείων Υγείας-Πρόνοιας, Παιδείας και Εργασίας-Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Ο ανεξάρτητος (και πρόεδρος του ΛΑΟΣ) Γιώργος Καρατζαφέρης, καταψήφισε τον Προϋπολογισμό, πλην των δαπανών για την άμυνα.

Μόνος απών από την ψηφοφορία, ήταν ο βουλευτής Λευκάδος, Γιώργος Κτενάς, ο οποίος είναι ασθενής.

Σημειώνεται επιπροσθέτως η δύναμη κομμάτων (Δεκ 2003):

Σύνολο βουλευτών: 300

ΠΑΣΟΚ: 155 βουλευτές (αρχικά 158)

ΝΔ 121 βουλευτές (αρχικά 125)

ΚΚΕ 11 βουλευτές

ΣΥΝ 6 βουλευτές

Ανεξάρτητοι 7 βουλευτές (Προερχόμενοι από το ΠΑΣΟΚ: Βασίλης Κεδίκογλου, Στέλιος Παπαθεμελής και Κυριάκος Σπυριούνης. Προερχόμενοι από τη Νέα Δημοκρατία, Στέφανος Μάνος, Γιώργος Ψαχαρόπουλος, Γιώργος Καρατζαφέρης, Θεόδωρος Κατσίκης).

Κ. Σημίτης: «Θα διαμορφώσω τις εξελίξεις τη στιγμή που πρέπει και με όρους νίκης»

«Χρέος μου είναι να διαμορφώσω και να διαμορφώσουμε τις εξελίξεις για να ανταποκριθούμε σε εκείνο που θέλει η κοινωνία. Το ΠΑΣΟΚ να είναι πάντα μπροστά. Δεν θα μας υποδείξουν τρίτοι», δήλωσε ο κ. Σημίτης κλείνοντας την πενθήμερη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2004 και απαντώντας στις προκλήσεις της αντιπολίτευσης με αιχμή τη διαδοχολογία.

Απευθυνόμενος στον αρχηγό της Ν.Δ. ο οποίος ζήτησε πρόωρες εκλογές, ο πρωθυπουργός είπε ότι δεν θα δώσει τη δυνατότητα στην αξιωματική αντιπολίτευση να συγκαλύψει την πολιτική της ανεπάρκεια και την προγραμματική της ένδεια: «Θα σας δυσαρεστήσουμε και θα σας ανησυχήσουμε τις επόμενες εβδομάδες και μήνες».

Ο κ. Σημίτης στη συνέχεια της ομιλίας του έκανε εκτεταμένο απολογισμό της πορείας της οικονομίας, καταγγέλλοντας τη Ν.Δ. ότι επιμένει σε οικονομική διαχείριση και παροχή χωρίς να δηλώνει από πού θα βρει τα χρήματα, αποκρύπτοντας το οικονομική της πρόγραμμα.

Μετά την υπερψήφιση του Προϋπολογισμού, ο κ. Σημίτης δήλωσε: «Η σημερινή συζήτηση απέδειξε ότι η ΝΔ δεν έχει πρόγραμμα, ούτε ουσιαστικά επιχειρήματα. Μόνο μία πολιτική υπάρχει, για τη σταθερότητα, την ανάπτυξη του βιοτικού επιπέδου, η πολιτική του ΠΑΣΟΚ».

Ο κ. Σημίτης δεν απάντησε σε ερώτηση δημοσιογράφου για το εάν θα ηγηθεί του ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εκλογές.

Κ. Καραμανλής

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. Κ. Καραμανλής σημείωσε ότι υπάρχει εσωκομματική αμφισβήτηση του πρωθυπουργού, η οποία όμως δεν ενδιαφέρει τη Ν.Δ.

Η αμφισβήτηση - πρόσθεσε - αφορά στην πορεία της χώρας και ο πρωθυπουργός υποχρεούται να δώσει καθαρές λύσεις και να προκηρύξει άμμεσα εκλογές προκειμένου να υπάρξει νέα διακυβέρνηση.

Η παρατεταμένη προεκλογική περίοδος είναι επιζήμια για τον τόπο. Ο πρωθυπουργός συμπεριφέρεται σαν πολιορκημένος και τα μέλη της κυβέρνησης δεν λειτουργούν.

Ο πρόεδρος της Ν.Δ. κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι αδυνατεί να εκτελέσει τον Προϋπολογισμό του 2003 και ως εκ τούτου ο Προϋπολογισμός του 2004 είναι αναξιόπιστος και στηρίζεται σε σαθρή βάση. Καταρτίστηκε με γνώμονα την εκλογική αναμέτρηση. Είναι εικονικός και προσπαθεί να συγκαλύψει τα πραγματικά δημοσιονομικά προβλήματα.

Απαντώντας στον κ. Καραμανλή, σε σύντομη παρέμβασή του, ο υπουργός Οικονομικών, Νίκος Χριστοδουλάκης, υποστήριξε ότι ο πρόεδρος της ΝΔ, στην ομιλία του προσπάθησε χωρίς επιτυχία να συγκεράσει τις προτάσεις για τα επώδυνα μέτρα που εισηγούνται στελέχη του κόμματός του και την ανάγκη καθησυχασμού της κοινής γνώμης με συνθήματα εναντίον της λιτότητας.

Ν. Κωνσταντόπουλος

Το θέμα της παραμονής του κ. Σημίτη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή της διαχοχής του ήταν το κύριο ζήτημα που έθεσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ Νικ. Κωνσταντόπουλος μιλώντας επί του Προϋπολογισμού. Ζήτησε από τον πρωθυπουργό να ξεκαθαρίσει με δήλωσή του στη Βουλή εάν θα παραμείνει στην ηγεσία του κόμματος ή όχι, λέγοντας ότι αυτό αποτελεί θέμα δημοκρατικής διαφάνειας και ορθής λειτουργίας των πολιτικών θεσμών.

Αλ. Παπαρήγα

Η γ.γ. της ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα σχετικά με το σενάρια για διαδοχολογία, είπε ότι το κόμμα της δεν ενδιαφέρεται για τις ομαδοποιήσεις στο ΠΑΣΟΚ και τη Ν.Δ. σημειώνοντας ότι η ίδια δεν πρόκειται να ρίξει κανένα γάντι στον πρωθυπουργό για να ξεκαθαρίσει τα κριτήρια καθώς το ζητούμενο είναι τι θα κάνει ο ελληνικός λαός για να βελτιώσει την καθημερινή του ζωή.

Πηγή: ΑΠΕ



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα