Mε θετικό πρόσημο έκλεισαν οι δείκτες των ευρωπαϊκών χρηματιστηρίων

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2003 18:59
UPD:19:02

ΥΠΟΤΟΝΙΚΟ ήταν και σήμερα το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης εν όψει της αργίας των Χριστουγέννων. Οι περισσότεροι δείκτες έκλεισαν πάντως με θετικό πρόσημο χάρη στα καλύτερα του αναμενόμενου στοιχεία για την καταναλωτική εμπιστοσύνη στις ΗΠΑ και τη συνακόλουθη άνοδο της Wall Street.

Πιο αναλυτικά, στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ο δείκτης FTSE 100 διαμορφώθηκε στις 4.490,9 μονάδες αυξημένος κατά 0,38%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 3.500,09 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 0,12% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 3.903,34 μονάδες με κέρδη 0,68%.

Κέρδη κατέγραψαν οι μετοχές των εξαγωγικών εταιρειών εν μέσω προσδοκιών αύξησης των πωλήσεών τους στην αμερικανική αγορά. Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν σήμερα στη δημοσιότητα, οι καταναλωτικές δαπάνες στις ΗΠΑ αυξήθηκαν το Νοέμβριο κατά 0,4% έναντι ανόδου κατά 0,4% τον Οκτώβριο. Η αύξηση αυτή ήταν ωστόσο μικρότερη από τις προσδοκίες της αγοράς.

Ώθηση στις μετοχές εταιρειών με έντονο εξαγωγικό προσανατολισμό έδωσε και η εξασθένηση του ευρώ έναντι του δολαρίου.

Η μετοχή του γαλλικού ομίλου ειδών πολυτελείας LVMH, ο οποίος βασίζει μεγάλο μέρος των εσόδων του στην αγορά των Ηνωμένων Πολιτειών, ενισχύθηκε κατά 1,52%.

Αντιθέτως, πιέσεις δέχθηκαν και σήμερα οι ιταλικές τράπεζες εν μέσω ανησυχιών για την έκθεσή τους στα υπέρογκα χρέη της εταιρείας τροφίμων Parmalat. Η μετοχή της San Paolo υποχώρησε κατά 0,6%. H μετοχή της Parmalat τέθηκε σήμερα εκτός διαπραγμάτευσης.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα