Υπεγράφη η συμφωνία ΔΕΠΑ - BOTAS για τον αγωγό φυσικού αερίου

Τρίτη, 23 Δεκεμβρίου 2003 19:32

Υπεγράφη σήμερα στην Αγκυρα η συμφωνία μεταξύ των εταιρειών φυσικού αερίου Ελλάδας και Τουρκίας ΔΕΠΑ και BOTAS αντίστοιχα, για την κατασκευή του αγωγού φυσικού αερίου Τουρκίας - Ελλάδας, παρουσία του υπουργού Ανάπτυξης Ακη Τσοχατζόπουλου και Ενέργειας και Φυσικών Πόρων της Τουρκίας Μ. Η.Guller.

Το έργο προϋποθέτει την μεταβίβαση 11 δισ. κυβικών μέτρων φυσικού αερίου στο δίκτυο της Νότιας Ευρώπης. Από αυτά, τα 3 δισ. στο εγγύς μέλλον (οι σημερινές ανάγκες ανέρχονται σε 250 εκ. τον χρόνο) θα διατεθούν στην ελληνική αγορά. Το δίκτυο αυτό έχει έκταση 209 χλμ. στα τουρκικά εδάφη, με δίκτυο σωληνώσεων 36 ιντσών, και θα περνάει υποθαλάσσια από το Μαρμαρά και μέσω των Κήπων στα ελληνοτουρκικά σύνορα, προς την Ελλάδα.

Μετά την υπογραφή της συμφωνίας θα ξεκινήσει η προκήρυξη των μειοδοτικών διαγωνισμών, πράγμα που θα γίνει ταυτόχρονα και στις δύο χώρες.

«Η δέσμευσή μας είναι, αφού ξεκινήσουν τα δύο έργα στις δύο χώρες στις αρχές του 2004, να ολοκληρωθούν μέχρι το 2006, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε το φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν, που μέσω Τουρκίας και Ελλάδας θα προμηθεύσει την Ε.Ε. και βέβαια να εκμεταλλευτούμε και το φυσικό αέριο άλλων χωρών της περιοχής, όπως είναι το Τουρκμενιστάν, το Ιράν, αλλά και της Μέσης Ανατολής», δήλωσε ο κ. Τσοχατζόπουλος.

Το κόστος των εργασιών της υλοποίησης αυτής της συμφωνίας για την Τουρκία φθάνει στα 80 εκ. δολ., και για την Ελλάδα είναι περίπου 115 εκ. ευρώ.

Τέλος, ο υπουργός Ανάπτυξης Ακης Τσοχατζόπουλος συναντήθηκε με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ερντογάν.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα