Αυξάνονται τα κέρδη στις ευρωπαϊκές αγορές

Πέμπτη, 03 Ιανουαρίου 2002 12:24
UPD:18:58

ΔΙΕΥΡΥΝΟΝΤΑΙ με το πέρασμα της ώρας τα κέρδη των κυριότερων χρηματιστηριακών δεικτών στην Ευρώπη, καθώς ενισχύονται οι τοποθετήσεις στους κλάδους της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών.

Στο Λονδίνο, ο δείκτης FTSE 100 βρίσκεται στις 5.257,2 μονάδες ενισχυμένος κατά 0,75%, στο Παρίσι ο δείκτης CAC 40 στις 4.632,26 μονάδες με άνοδο 1,13% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX στις 5.203,58 μονάδες καταγράφοντας κέρδη 0,69%. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 ενισχύεται κατά 0,99% και έχει φθάσει τις 3.663,85 μονάδες.

Σημαντική άνοδο σημειώνουν οι μετοχές εταιρειών υψηλής τεχνολογίας μετά τη χθεσινή ανακοίνωση ότι τον περασμένο Νοέμβριο οι πωλήσεις ημιαγωγών σε παγκόσμιο επίπεδο σημείωσαν άνοδο, για δεύτερο κατά σειρά μήνα.

Σύμφωνα με στοιxεία της Eνωσης Bιομηxανίας Hμιαγωγών, οι πωλήσεις επεξεργαστών ενισxύθηκαν κατά 1,6% τον παραπάνω μήνα φθάνοντας τα 10,6 δισ. δολάρια, έναντι πωλήσεων ύψους 10,44 δισ. δολαρίων τον Oκτώβριο. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, τα έσοδα του κλάδου αναμένεται να είναι ενισxυμένα το τέταρτο τρίμηνο του 2001.

Η μετοχή της Stmicroelectronics ενισχύεται κατά 2,91%, ενώ αξιόλογα κέρδη καταγράφουν και οι μετοχές των εταιρειών Infineon Technologies και ARM Holdings.

Aνοδικά κινούνται, επίσης, οι μετοχικές τιμές μεγάλων εταιρειών από τον κλάδο των τηλεπικοινωνιών με αιχμή τη μετοχή της Alcatel, η οποία κερδίζει 4,49%.

Κέρδη καταγράφει και ο πετρελαϊκός κλάδος παρά την πτωτική πορεία της τιμής του αργού στις διεθνείς αγορές. Αυτή την ώρα, στην αγορά του Λονδίνου, η τιμή του μπρεντ υποχωρεί κατά 20 σεντς και έχει διαμορφωθεί στα 20,8 δολάρια ανά βαρέλι. Η Merrill Lynch υποβάθμισε την εκτίμησή της για τη μέση τιμή του μπρεντ κατά τη διάρκεια του 2002, καθώς, όπως εκτιμά, η επιβράδυνση της παγκόσμιας οικονομίας θα περιορίσει τη ζήτηση πετρελαίου. Παράλληλα, αναθεώρησε προς τα κάτω τις προβλέψεις της για τα έσοδα των πετρελαϊκών εταιρειών Royal Dutch Shell, BP και TotalFinaElf.

Σημειώνεται, τέλος, ότι σήμερα συνεδριάζει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας για τα παρεμβατικά επιτόκια, τα οποία, σύμφωνα με τις προβλέψεις των περισσότερων αναλυτών, αναμένεται να διατηρηθούν αμετάβλητα. Η απόφαση θα ανακοινωθεί στις 14:45' (ώρα Ελλάδος).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα