Συνάντηση του υπ. Εμπορικής Ναυτιλίας με τον πρέσβη της Κίνας

Τρίτη, 08 Ιανουαρίου 2002 14:33

Τον υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας Γιώργο Ανωμερίτη επισκέφθηκε σήμερα ο πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Zhen Jianguo με τον οποίο είχε μακρά συνεργασία για θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ο κ. Jiangup εξέφρασε την ικανοποίησή του για τις μεγάλες παραγγελίες ναυπήγησης ελληνόκτητων πλοίων σε κινέζικα ναυπηγεία (αυτή τη στιγμή κατασκευάζονται 26 ποντοπόρα πλοία συνολικής χωρητικότητας 1.300.000 DWT) και δήλωσε ότι η Κίνα θα συνεχίσει την ιστορική της υποχρέωση αλλά και παράδοση της ναύλωσης ελληνικών πλοίων για τις μεταφορές της.

Ο πρέσβης της Κίνας προσκάλεσε τον κ. Ανωμερίτη για διμερή επίσημη επίσκεψη στην Κίνα μεταφέροντας πρόσκληση του ομολόγου του και του ανακοίνωσε τη συμμετοχή της Κίνας στα "ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2002" καθώς επίσης και την επιλογή για ολόκληρη τη Μεσόγειο του Πειραιά ως έδρας του Κινεζικού Νηογνώμονα.

Ο κ. Γ. Ανωμερίτης συζήτησε επίσης την αύξηση των μεταφορικών φορτίων των κινεζικών εταιρειών μέσω των λιμένων Πειραιά και Θεσσαλονίκης, του τελευταίου μάλιστα ως ουσιαστικού επίνειου των Βαλκανίων.

Και οι δυο πλευρές συμφώνησαν στη διοργάνωση ενός συμποσίου με Κινέζους εφοπλιστές και μεταφορικές εταιρείες στον Πειραιά.

Σημειώνεται ότι η Κίνα είναι μέλος του ΙΜΟ, του ΠΟΕ και από το 2001 ξεκίνησαν θερμές σχέσεις Κίνας- Ε.Ε. στα θέματα μεταφορών. Η Κίνα είναι σήμερα η 10η χώρα στην παγκόσμια κατάταξη, με 3.322 πλοία, ολικής χωρητικότητας 16,5 εκ. G.T.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα