Standard & Poor's - Αμετάβλητη η αξιολόγηση Εθνικής, Alpha

Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2002 17:28
UPD:17:31

Ο διεθνής οίκος αξιολόγησης Standard & Poor's επιβεβαίωσε σήμερα ότι αφήνει αμετάβλητη την αξιολόγηση των τραπεζών Εθνικής και Alpha, παρά την αποτυχία της συγχώνευσης τους.

Συγκεκριμένα σε ανακοίνωση της η S & P αναφέρει ότι ισχύει και για τις δύο σε μακροπρόθεσμη βάση η αξιολόγηση ΒΒΒ+ και σε βραχυπρόθεσμη η αξιολόγηση Α-2.

Η προοπτική (outlook) και για τις δύο τράπεζες εκτιμάται ως «σταθερή».

Η Standard & Poor's επισημαίνει πως οι βαθμολογίες της Εθνικής αντανακλούν το μέγεθος της τράπεζας και την ισχυρή θέση της στις ελληνικές χρηματοπιστωτικές αγορές, την ισχυρή ρευστότητα της και τα καλά επίπεδα κεφαλαιοποίησης και κερδοφορίας. Επιπροσθέτως διαπιστώνεται ότι βελτιώνεται διαρκώς η ποιότητα του ενεργητικού της, ενώ τα προβληματικά στοιχεία ενεργητικού βρίσκονται σε επίπεδο που είναι υπό έλεγχο.

Για την Alpha αντίστοιχα αναφέρεται ότι οι «βαθμοί» της αντανακλούν τη σταθερά ισχυρή χρηματοικονομική θέση της και την ηγετική θέση της στο ελληνικό χρηματοπιστωτικό σύστημα. Ο ξένος οίκος εκτιμά ότι «μετά την κατάρρευση της συγχώνευσης και οι δύο τράπεζες αναμένεται να επιστρέψουν στις πρότερες στρατηγικές αυτοδύναμης ανάπτυξης, ενώ παράλληλα θα επιδιώξουν να αναπτυχθούν διεθνώς, ιδίως στις αναδυόμενες και ταχέως αναπτυσσόμενες αγορές της νοτιοανατολικής Ευρώπης».

Για την Εθνική γίνεται η πρόβλεψη ότι θα συνεχιστεί η αναδιάρθρωσή της, που θα ενισχύσει το χρηματοοικονομικό και επιχειρηματικό προφίλ της, κάτι που θεωρείται κρίσιμο με δεδομένο τον συνεχώς αυξανόμενο ανταγωνισμό στην ελληνική τραπεζική αγορά. Επιπροσθέτως αναφέρεται ότι η βελτίωση της ελληνικής οικονομίας βοηθά στην αύξηση των εσόδων της Εθνικής.

Για την Alpha εκτιμάται ότι θα βελτιωθεί η απόδοση της, με πιθανή διεύρυνση των περιθωρίων (spreads) στα επιτόκια της. Μεσοπρόθεσμα πάντως επισημαίνεται πως η αποδοτικότητα της θα εξαρτηθεί από το κατά πόσο θα πετύχει στρατηγική επέκταση στον τομέα της λιανικής τραπεζικής.

Η S & P εκτιμά ότι «η Alpha θα ωφεληθεί από μια στρατηγική συμμαχία με ένα ισχυρό εταίρο στους τομείς των τραπεζασφαλειών, της λιανικής και της επενδυτικής τραπεζικής». Την ίδια στιγμή, ο ξένος οίκος αναφέρει ότι «η προοπτική και η αξιολόγηση της τράπεζας μπορεί να υποστούν πίεση, αν η απόδοση του ομίλου συνεχίζει να καθυστερεί».



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΑΛΦΑ
  • ΕΤΕ



Σχολιασμένα