Στο «κόκκινο» οι ευρωπαϊκοί δείκτες

Τηλεπικοινωνίες και υψηλή τεχνολογία αρνητικοί πρωταγωνιστές
Δευτέρα, 21 Ιανουαρίου 2002 18:58
UPD:19:01

ΑΡΝΗΤΙΚΟ παρέμεινε μέχρι το τέλος το κλίμα στις χρηματιστηριακές αγορές της Ευρώπης. Εντονες πιέσεις δέχθηκαν οι κλάδοι της υψηλής τεχνολογίας και των τηλεπικοινωνιών, ενώ το αγοραστικό ενδιαφέρον ήταν περιορισμένο λόγω και της αργίας στη Wall Street http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/21/192136.htm .

Με εξαίρεση το Λονδίνο, όπου ο δείκτης FTSE 100 έκλεισε στις 5.138,5 μονάδες με οριακή άνοδο 0,23%, οι υπόλοιποι χρηματιστηριακοί δείκτες σημείωσαν πτώση.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 διαμορφώθηκε στις 5.048,55 μονάδες μειωμένος κατά 0,56%, ο δείκτης DJ Stoxx 50 στις 3.523,38 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,68% και στη Φρανκφούρτη ο δείκτης Xetra DAX -περίπου δύο ώρες πριν από τη λήξη της συνεδρίασης- υποχωρεί κατά 1,44% και βρίσκεται στις 5.048 μονάδες.

Ισχυρές πιέσεις δέχθηκαν οι μετοχές εταιρειών τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού μετά την είδηση ότι η Morgan Stanley αναθεώρησε προς τα κάτω κατά 6% τις προβλέψεις της για τις πωλήσεις της Νokia κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Παράλληλα, συνέστησε στους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στην παραπάνω μετοχή. Τέλος, καθόρισε τη τιμή-στόχο της μετοχής τα 15 ευρώ.

Η απόφαση αυτή θεωρήθηκε υπερβολική από πολλούς επενδυτές. «Προκαλεί έκπληξη η στάση της Morgan Stanley», δήλωσε στο "Reuters" ο Ollipekka Elovainio, διαχειριστής κεφαλαίων στη φινλανδική Nordea Investment Management. «Δεν θεωρούμε πιθανό η μετοχή της Nokia να διολισθήσει σε αυτά τα επίπεδα στο άμεσο μέλλον», πρόσθεσε.

Στη σημερινή συνεδρίαση, η μετοχή της Nokia υποχώρησε κατά 5,58%, στα 24,03 ευρώ, συμπαρασύροντας σε πτώση τις μετοχές ομοειδών εταιρειών: oι μετοχές της Ericsson και της Alcatel υποχώρησαν κατά 2,40% και 4,39% αντιστοίχως.

Η πορεία του εν λόγω κλάδου θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τα οικονομικά αποτελέσματα των εταιρειών Motorola, Nokia και Ericsson, που θα ανακοινωθούν αυτή την εβδομάδα http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/01/21/192006.htm .

Σημαντικές απώλειες κατέγραψε και ο κλάδος της υψηλής τεχνολογίας. Στο χρηματιστήριο της Φρανκφούρτης, όπου η συνεδρίαση βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη, η μετοχή της Infineon Technologies υποχωρεί κατά 2,22%. Η γερμανική εταιρεία κατασκευής μικροεπεξεργαστών ανακοίνωσε σήμερα ότι στο πρώτο οικονομικό της τρίμηνο εμφάνισε ζημία ύψους 331 εκατομμυρίων ευρώ (293 εκατ. δολ.) ή 48 σεντς ανά μετοχή έναντι κερδών 280 εκατομμυρίων ευρώ ή 45 σεντς ανά μετοχή ένα χρόνο νωρίτερα. Οι προβλέψεις των αναλυτών έκαναν λόγο για ζημία ύψους 338 εκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα, η διοίκηση της Infineon προέβη στην εκτίμηση ότι παρά τις ενδείξεις ανάκαμψης η κατάσταση στη βιομηχανία ημιαγωγών κατά τους επόμενους έξι μήνες παραμένει αβέβαιη.

Η επισήμανση αυτή προκάλεσε έντονες ανησυχίες στους επενδυτές, γεγονός που αντανακλάται στη μεγάλη πτώση που σημείωσαν οι μετοχές ομοειδών εταιρειών. Η μετοχή της ARM Holdings υποχώρησε σε ποσοστό σχεδόν 3%, ενώ η μετοχή της γαλλο-ιταλικής Stmicroelectronics έκλεισε με απώλειες 3,22%. Η τελευταία πρόκειται να ανακοινώσει τα οικονομικά της αποτελέσματα αυτή την εβδομάδα.

Πτωτικά κινήθηκε και ο κλάδος των τραπεζών μετά από τη σύσταση της Morgan Stanley προς τους επενδυτές να μειώσουν τις θέσεις τους στις Credit Suisse Group και Deutsche Bank. Η μετοχή της τελευταίας υποχωρεί αυτή την ώρα κατά 2,31%.

Το περιορισμένο αγοραστικό ενδιαφέρον επικεντρώθηκε σε μετοχές εταιρειών από τον κλάδο των τροφίμων. Η μετοχή της Nestle στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης ενισχύθηκε κατά 1,4%. Εντυπωσιακή άνοδο (10,10%) σημείωσε στο Αμστερνταμ η μετοχή τoυ ολλανδικού ομίλου τροφίμων Numico, o oποίος ανακοίνωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια του 2001 οι πωλήσεις του αυξήθηκαν κατά 14%.

Κέρδη (1,79%) κατέγραψε, τέλος, και η μετοχή της Marks & Spencer. H βρετανική εταιρεία, σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της "Wall Street Journal Europe", πρόκειται αυτή την εβδομάδα να παρουσιάσει σxέδιο επαναγοράς μετοxών για την επιστροφή δύο εκατ. στερλινών προς τους μετόxους.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα