Η μεγαλύτερη κατάρρευση στον κλάδο του λιανεμπορίου

Τρίτη, 22 Ιανουαρίου 2002 20:27

Η Kmart, δεύτερη σε μέγεθος αλυσίδα λιανεμπορίου στις ΗΠΑ, ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία, ζήτησε νομική προστασία έναντι των πιστωτών της, μετά τη δραματική πτώση των πωλήσεων και τις διογκούμενες ζημιές. Τα χρέη της εταιρείας υπολογίζεται ότι προσεγγίζουν τα 17 δισ. δολάρια.

Από τα τέλη Δεκεμβρίου η εταιρεία βρέθηκε σε ένα κυκλώνα αρνητικών ειδήσεων και πληγμάτων για την αξιοπιστία της μετοχής της. Πολλοί οίκοι αξιολόγησης προχώρησαν σε υποβαθμίσεις της μετοχής της η οποία κατέγραψε τεράστιες απώλειες, με αποτέλεσμα να «αποπεμφθεί» και από τον S&P 500.

Η κατάρρευση της KMart αποτελεί την κατάληξη ενός δεκαετούς ανταγωνισμού με την Wal-Mart, η οποία λόγω του μεγαλύτερου μεγέθους της και του ευρύτερου δικτύου διανομής, πετύχαινε από τους προμηθευτές της χαμηλότερες τιμές.

Η Kmart αναμένεται να κλείσει τα 500 από τα 2.100 καταστήματά της και να απολύσει χιλιάδες υπαλλήλους της από τους συνολικά 250.000.

Η εταιρεία ανακοίνωσε ότι επιδίωξε δικαστική προστασία από τους πιστωτές της, μετά την πτώση των πωλήσεών της το τέταρτο τρίμηνο, την εξασθένιση της αγοράς ασφαλιστικών ομολόγων και τη διακοπή της τροφοδοσίας από τους προμηθευτές της, όταν έπαψε να πληρώνει.

Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας, Tσακ Κόναγουεϊ, ακολούθησε πολιτική να μείωσης των τιμών σε 40.000 προϊόντα της, προκειμένου να ανταγωνιστεί την Wal-Mart, η οποία όμως απάντησε με ακόμη χαμηλότερες τιμές.

.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα