Ελλειμματικοί προϋπολογισμοί το 2002 και 2003 στις ΗΠΑ

Τετάρτη, 23 Ιανουαρίου 2002 19:40

Ο αμερικανικός προϋπολογισμός αρχίζει από το τρέχον έτος να γίνεται ελλειμματικός, καθώς η επιβράδυνση της οικονομίας, οι φορολογικές περικοπές και ο πόλεμος κατά της τρομοκρατίας «ροκάνισαν» τα προβλεπόμενα πλεονάσματα.

Για το οικονομικό έτος 2002, που άρχισε την 1η Οκτωβρίου 2001, προϋπολογίζεται έλλειμμα 21 δισ. δολαρίων, ενώ για το οικονομικό έτος 2003 έλλειμμα 14 δισ. δολαρίων, αναφέρει το Γραφείο Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO).

Κατά το οικονομικό έτος 2001, οι ΗΠΑ είχαν δημόσιο πλεόνασμα 127 δισ. δολ., το τέταρτο ετήσιο πλεόνασμα στη σειρά.

Οι αριθμοί που αναφέρει το CBO δεν περιλαμβάνουν τις πρόσθετες δαπάνες για την άμυνα και την εσωτερική ασφάλεια, τις οποίες το Κογκρέσο ετοιμάζεται να εγκρίνει, ούτε το πρόσθετο οικονομικό πακέτο για την τόνωση της οικονομίας, που ο Τζορτζ Μπους επιθυμεί να «περάσει» στο Κογκρέσο.

Αν προσθέσουμε τις παραπάνω δαπάνες το έλλειμμα για το οικονομικό έτος 2003 είναι πολύ πιθανόν να φτάσει και τα 125 δισ. δολάρια, σύμφωνα με τον Στάνλεϊ Κολέντερ, αναλυτή προϋπολογισμού στην Fleishman-Hillard. «Αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι τα ελλείμματα είναι τόσο μεγάλα», λέει ο Αστριντ Αντολφσον, οικονομολόγος στη MCM Moneywatch στη Νέα Υόρκη.

Οι επιπτώσεις στην αγορά ομολόγων

Οι ειδήσεις αυτές δεν είναι καλές για την αγορά ομολόγων. Η αύξηση του κυβερνητικού δανεισμού θα αναγκάσει τους πωλητές εταιρικών ομολόγων να προσφέρουν υψηλότερες αποδόσεις. Αν η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επιστρέψει στο προφίλ των ελλειμματικών προϋπολογισμών για κάποια διάστημα, αυτό σημαίνει ότι η αγορά ομολόγων θα πρέπει να απορροφήσει έναν σημαντικό όγκο προσφοράς», εξηγεί ο Γουόρντ ΜακΚάρθι, οικονομολόγος στην ομώνυμη ερευνητική εταιρεία στο Νιού Τζέρσι. «Αυτό θα οδηγήσει σε υψηλότερα επιτόκια». Υψηλότερα ελλείμματα σημαίνει υψηλότερο κόστος δανεισμού για τις εταιρείες, τους πολίτες και την κυβέρνηση. Η εξάλειψη του πλεονάσματος σημαίνει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να «πουλήσει» περισσότερο χρέος για να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της και αυτό θα οδηγήσει τις τιμές χαμηλά και τις αποδόσεις ψηλά, εκτιμούν οι διαπραγματευτές.

Τα πενταετή και δεκαετή ομόλογα, θεωρούνται ομόλογα αναφοράς για την τιμολόγηση των στεγαστικών δανείων και των εταιρικών ομολόγων.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα