Ως πολύ μικρή χαρακτήρισε τη διείσδυση του διαδικτύου στην Ελλάδα, ο συνιδρυτής και πρόεδρος του εργαστηρίου Media Lab του αμερικανικού πανεπιστημίου ΜΙΤ Νίκολας Νεγκροπόντε, στην έναρξη της δεύτερης και τελευταίας ημέρας των εργασιών του συνεδρίου για τις τηλεπικοινωνίες που διοργάνωσαν ο ΟΤΕ και η εφημερίδα Financial Times.
Ο κ. Νεγκροπόντε επισήμανε ότι η Ελλάδα υστερεί σε επίπεδο συνεργασίας. Κλειδί για τη διάδοση του Ιντερνετ χαρακτήρισε την διείσδυση του στο εκπαιδευτικό σύστημα, το οποίο θα αποτελέσει το εφαλτήριο για την περαιτέρω διάδοση του.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα της νέας εκπαιδευτικής κουλτούρας δεν αποτελεί, όπως θα περίμενε κανείς, η Γερμανία, αλλά η Κοσταρίκα και η Βραζιλία. Η πρώτη, όπως ανέφερε, είναι η χώρα με τη μεγαλύτερη χρήση των τηλεπικοινωνιών στα σχολεία, ενώ το 50% των εσόδων της προέρχονται από τις τηλεπικοινωνίες, και όχι από τον καφέ ή τις μπανάνες.
Εξίσου αντιφατικό αποτυπώνεται και το μέλλον ανάμεσα σε χώρες όπως η Ινδία και η Κίνα, οι οποίες μαζί αποτελούν το 40% του πληθυσμού της γης. Η Ινδία, ανέφερε ο κ. Νεγκροπόντε, αν και διαθέτει τα εχέγγυα να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο στις τηλεπικοινωνίες, καθώς υπάρχει ευρεία διάδοση των αγγλικών, ωστόσο υστερεί στον τομέα της εκπαιδευτικής πολιτικής.
Αντίθετα στην όχι και τόσο φιλελεύθερη Κίνα και χωρίς τα αγγλικά να τυγχάνουν δεσπόζουσας θέσης στην μάθηση των παιδιών, η διάδοση των Η/Υ είναι εξαιρετική. Σύμφωνα με τον κ. Νεγκροπόντε, κάθε παιδί στην Κίνα διαθέτει τον δικό του υπολογιστή και προέβλεψε ότι τα κινέζικα σύντομα θα είναι πιο η διαδεδομένη γλώσσα στο διαδίκτυο.
Σκιαγραφώντας τις μελλοντικές εξελίξεις που θα λάβουν χώρα στον εξελισσόμενο κλάδο των τηλεπικοινωνιών, ο κ. Νεγκροπόντε χαρακτήρισε μικρά βήματα τα διαδραματιζόμενα στις τηλεπικοινωνίες την περίοδο 2000-2002.
Οπως τόνισε η εμφάνιση της 3ης γενιάς επικοινωνιών δεν είναι συγκρίσιμη με τα άλματα προόδου που συντελέστηκαν την προηγούμενη 20ετία (από τις αναλογικές γραμμές στις ψηφιακές, από τα κυκλώματα στα πακέτα, αλλά και από την ενσύρματη στην ασύρματη τεχνολογία) εκφράζοντας παράλληλα και την απορία του για τα μεγάλα οικονομικά μεγέθη που συνοδεύουν την αδειοδότηση αυτών.
Επικριτικός υπήρξε και στην πρακτική του πλειστηριασμού του φάσματος της 3ης γενιάς, με παράδειγμα εφαρμογής χώρες όπως την Αγγλία και την Γερμανία, καθώς αφενός αποφέρουν σημαντικά κονδύλια στα κράτη, αφετέρου ζημιώνουν τον καταναλωτή με το ακριβό κόστος των υπηρεσιών τους.
Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον ο κ. Νεγκροπόντε τόνισε ότι αυτό βρίσκεται στη χρήση μη αδειοδοτημένων κομματιών του φάσματος. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουμε, είπε, να επινοήσουμε την έννοια κατανομής του φάσματος, καλώντας τις ρυθμιστικές αρχές τα επόμενα δύο με τρία χρόνια να εξετάσουν τι συμβαίνει με το μη αδειοδοτημένο φάσμα.
Υπέρμαχος των αναπτυσσόμενων χωρών και των προσπαθειών που αυτές καταβάλλουν να ανέβουν στο «τρένο» της παγκοσμιοποίησης, πρότεινε την εφαρμογή και στην Ελλάδα του πρωτοκόλου ασύρματης επικοινωνίας 802.11, το οποίο ήδη έχει κάνει την εμφάνιση του στις ΗΠΑ. Υπερτερώντας κατά πολύ του Bluetooth, το πρωτόκολλο 802.11 υποστηρίζει ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων μέχρι και 11Mbps, ενώ έχει εμβέλεια αρκετών εκατοντάδων μέτρων.