Στο μικροσκόπιο της Κομισιόν τα ελλείμματα Γερμανίας και Πορτογαλίας

Τρίτη, 29 Ιανουαρίου 2002 18:54
UPD:20:30

Ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τις Νομισματικές Υποθέσεις, Πέντρο Σόλμπες, αναμένεται να προτείνει αύριο στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εκδώσει «έγκαιρες προειδοποιήσεις» στη Γερμανία και την Πορτογαλία, επειδή τα δημόσια ελλείμματά τους πλησιάζουν το ανώτατο αποδεκτό όριο της Ενωσης, δηλαδή στο 3% του ΑΕΠ.

Το εκτελεστικό όργανο της Ε.Ε. θα εξετάσει αύριο τα προγράμματα προϋπολογισμού μεσοπρόθεσμου ορίζοντα (Προγράμματα Σταθερότητας και Σύγκλισης) οκτώ χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης (μεταξύ των οποίων και της Ελλάδας). Στις 11-12 Φεβρουαρίου οι υπουργοί Οικονομικών θα αποφασίσουν με ειδική πλειοψηφία, αν θα εκδώσουν επίσημες προειδοποιήσεις.

«Μια προειδοποίηση για τον γερμανικό προϋπολογισμό δεν θα γινόταν ευνοϊκά δεκτή από τις αγορές... και θα μπορούσε να επιδεινώσει το αρνητικό κλίμα που ισχύει για το ευρώ», λέει η Οντρεϊ Τσάιλντ-Φρίμαν, οικονομολόγος στην CIBC World Markets.

Η Γερμανία, από την πλευρά της, υποστηρίζει ότι το έλλειμμά της, το οποίο αναμένεται να φτάσει το 2,7% του ΑΕΠ το 2002, δεν οφείλεται στη χαλάρωση της δημοσιονομικής πολιτικής της, αλλά σε εξωγενείς παράγοντες, εξαιτίας της παγκόσμιας ύφεσης.

Το επιχείρημα αυτό ενισχύει και μελέτη της PriceWaterHouse, η οποία αποδίδει την αύξηση του ελλείμματος στην ίδια αιτία, αλλά προβλέπει ότι το γερμανικό έλλειμμα θα ανέλθει φέτος στο 3,3%.

Η λεγόμενη «έγκαιρη προειδοποίηση» αποτελεί την απαρχή μιας μακράς διαδικασίας, η οποία μπορεί να καταλήξει σε τσουχτερά πρόστιμα, αν ξεπεραστεί το όριο που ορίστηκε το 1997 με το Σύμφωνο Σταθερότητας και Ανάπτυξης.

Το γεγονός ότι τότε η Γερμανία αγωνίστηκε σθεναρά για να θεσπιστούν αυστηρά όρια στα δημόσια ελλείμματα των χωρών - μελών της Ε.Ε., θα καθιστούσε τώρα μια προειδοποίηση προς τη Γερμανία ιδιαιτέρως ταπεινωτική.

Τέλος, πρέπει να σημειωθεί ότι εντός του έτους σε Γερμανία και Πορτογαλία διεξάγονται βουλευτικές εκλογές, και το ενδεχόμενο να δεχθούν «επίπληξη» από τις Βρυξέλλες θα ήταν πολύ ενοχλητικό για τις κεντροαριστερές κυβερνήσεις τους.

Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να ανακοινώσει ότι η οικονομία της είναι πλέον σε γενικές γραμμές ευθυγραμμισμένη με τις οικονομίες των περισσοτέρων χωρών της ζώνης του ευρώ, επισημαίνοντας όμως παράλληλα την ανάγκη επιτάχυνσης των ρυθμών μείωσης του δημοσίου χρέους, καθώς και την ανάγκη λήψης μέτρων για την αντιμετώπιση του ασφαλιστικού προβλήματος.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα