Οριακά πάνω από τα 86 σεντς το ευρώ

Παρασκευή, 01 Φεβρουαρίου 2002 14:11

Στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών διολίσθησε εκ νέου το ενιαίο ευρωπαϊκό νόμισμα έναντι του δολαρίου κατά τις πρωινές συναλλαγές στην αγορά του Λονδίνου.

Στις 14:11' (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία του έναντι του αμερικανικού νομίσματος είχε διαμορφωθεί στα 86,04 σεντς, ενώ στις 11:15' υποχώρησε στα 85,64 σεντς στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων έξι μηνών.

Η ανοδική πορεία το δολαρίου αποδίδεται από τους αναλυτές στο γεγονός ότι η xρηματαγορά έχει υιοθετήσει την άποψη ότι η αμερικανική οικονομία θα ανακάμψει γρηγορότερα από την ευρωπαϊκή. Την άποψη αυτή ενισχύουν μία σειρά ενθαρρυντικών στοιχείων που δόθηκαν αυτή την εβδομάδα στις ΗΠΑ, ενώ και οι σημερινές ανακοινώσεις αναμένεται να είναι θετικές.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις αναλυτών, ο δείκτης NAPM για τη μεταποιητική δραστηριότητα στο Σικάγο αναρριχήθηκε στο υψηλότερο επίπεδο από το Δεκέμβριο του 2000, ενώ αύξηση σημείωσε τον ίδιο μήνα, σύμφωνα πάντα με εκτιμήσεις, η οικοδομική δραστηριότητα. Παράλληλα, ενθαρρυντικά εκτιμάται ότι θα είναι τα μηνύματα από την αγορά εργασίας. Σύμφωνα με τις προβλέψεις, τα μισθολόγια μειώθηκαν κατά 60.000 τον Ιανουάριο, ενώ το Δεκέμβριο είχαν μειωθεί κατά 124.000.

Αντιθέτως, ανησυχίες προκαλούν τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν για την ευρωπαϊκή οικονομία. Η εμπιστοσύνη των Γάλλων καταναλωτών στην οικονομία της χώρας τους μειώθηκε τον Ιανουάριο -για πρώτη φορά μετά από τέσσερις μήνες- γεγονός που αποδόθηκε στην ανασφάλεια που δημιουργεί η αύξηση της ανεργίας.

Αναλυτικότερα, όπως ανακοίνωσε σήμερα η γαλλική στατιστική υπηρεσία Insee, ο δείκτης καταναλωτικής εμπιστοσύνης στη δεύτερη ισχυρότερη οικονομία της ευρωζώνης υποχώρησε τον περασμένο μήνα στο -12 από -11 το Δεκέμβριο του 2001. Οι οικονομολόγοι ανέμεναν ότι ο παραπάνω δείκτης θα σημείωνε μικρή άνοδο τον Ιανουάριο και θα έφθανε στο -10.

Παράλληλα, ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αυξήθηκε τον Ιανουάριο -για πρώτη φορά μετά από διάστημα οκτώ μηνών- και διαμορφώθηκε στο 2,5% από 2,1% το Δεκέμβριο. Η αύξηση αυτή ήταν σε απόλυτη αντιστοιχία με τις προβλέψεις, ωστόσο περιορίζει τα περιθώρια για νέα μείωση των επιτοκίων από την ΕΚΤ.

Οπως ανακοινώθηκε χθες, οι τιμές καταναλωτή στη Γερμανία, στη μεγαλύτερη οικονομία της Eυρώπης, σημείωσε τον Ιανουάριο άνοδο 0,9%, σε μηνιαία βάση, και ξεπέρασε το όριο της EKT του 2% για όλη την ευρωζώνη φθάνοντας στο 2,1%, έναντι 1,7% το Δεκέμβριο http://www.naftemporiki.gr/news/static/02/02/01/194751.htm .



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • EURUSD



Σχολιασμένα