Η απόφαση για την ενίσχυση αγροτών που υπέστησαν ζημιά από καιρικές συνθήκες

Τετάρτη, 06 Φεβρουαρίου 2002 15:26
UPD:16:16

Απόφαση για την οικονομική ενίσχυση προς τους αγρότες, των οποίων η γεωργική παραγωγή, η ιχθυοπαραγωγή, τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές ζημιώθηκαν από τις δυσμενείς καιρικές συνθήκες από τον Ιούλιο έως το Δεκέμβριο του 2000, υπέγραψε ο υπουργός Γεωργίας Γεώργιος Δρυς.

Σύμφωνα με την απόφαση η χορήγηση των ενισχύσεων αφορά στους αγρότες:

1. Των Νομών Ανατολικής Αττικής και Ηρακλείου των οποίων η παραγωγή αμπελιών ζημιώθηκε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά το 2000.

2. Του Νομού Ευβοίας των οποίων η παραγωγή δέντρων φιστικιάς ζημιώθηκε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Ιούλιο και Αύγουστο 2000.

3. Των Νομών Θεσσαλονίκης και Κερκύρας των οποίων τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές ζημιώθηκαν από τις πλημμύρες κατά το μήνα Οκτώβριο 2000 (Θεσσαλονίκη) και τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο 2000 (Κέρκυρα).

4. Των Νομών Λευκάδας, Χανίων και Ρεθύμνου των οποίων τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές ζημιώθηκαν από τις βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και την ανεμοθύελλα κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2000.

5. Των Νομών Καστοριάς, Κοζάνης και Δράμας των οποίων η παραγωγή φασολιών ζημιώθηκε από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο 2000.

6. Του Νομού Λάρισας των οποίων η παραγωγή δέντρων καστανιάς ζημιώθηκε από την ξηρασία κατά το καλοκαίρι του 2000 και από τους θερμούς νότιους ανέμους που επικράτησαν το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου 2000, βαμβακιού, ζαχαροτεύτλων, πατάτας, φασολιών, μηδικής, αραβοσίτου, βιομηχανικής τομάτας και αρδευόμενων δέντρων ελιάς ζημιώθηκε από την έλλειψη αρδευτικού νερού λόγω παρατεταμένης ξηρασίας και υψηλής θερμοκρασίας το καλοκαίρι του 2000, και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές ζημιώθηκαν από τις βροχοπτώσεις, τις πλημμύρες και την ανεμοθύελλα κατά το μήνα Οκτώβριο 2000.

7. Του Νομού Πιερίας των οποίων η παραγωγή δέντρων καστανιάς ζημιώθηκε από την ξηρασία και τις υψηλές θερμοκρασίες κατά το χρονικό διάστημα Μαΐου – Σεπτεμβρίου 2000 και η παραγωγή αποθηκευμένου καπνού σε καπνοξηραντήρια από την ανεμοθύελλα το Σεπτέμβριο 2000.

8. Του Νομού Σερρών των οποίων η ιχθυοπαραγωγή ζημιώθηκε λόγω της μείωσης της παροχής νερού εξαιτίας της παρατεταμένης ανομβρίας, η παραγωγή πατάτας από λειψυδρία λόγω της ανομβρίας και η παραγωγή αραβοσίτου από την ανομβρία και από τις υψηλές θερμοκρασίες κατά τους μήνες Ιούνιο, Ιούλιο και Αύγουστο.

9. Του Νομού Χαλκιδικής των οποίων τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές και ο καπνός που βρισκόταν σε ξηραντήρια ζημιώθηκαν από την ανεμοθύελλα στις 16 Αυγούστου 2000 και από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες κατά το μήνα Οκτώβριο 2000.

10. Των Νομών Αιτωλοακαρνανίας και Χανίων των οποίων η παραγωγή ελαιοδέντρων ζημιώθηκε από την παρατεταμένη ανομβρία το καλοκαίρι και φθινόπωρο του 2000.

11. Του Νομού Θεσσαλονίκης των οποίων τα σκάφη και τα αλιευτικά εργαλεία των αλιέων της λίμνης Βόλβης ζημιώθηκαν από τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες κατά το μήνα Οκτώβριο του 2000.

12. Του Νομού Θεσπρωτίας των οποίων τα αποθηκευμένα γεωργικά προϊόντα και οι αποθηκευμένες ζωοτροφές καθώς και η ιχθυοπαραγωγή ζημιώθηκαν από την ανεμοθύελλα, τις βροχοπτώσεις και τις πλημμύρες κατά τους μήνες Οκτώβριο, Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2000.

Επίσης, δικαιούχοι των οικονομικών ενισχύσεων είναι όσοι έχουν ως κύρια απασχόληση τη γεωργία, καθώς και ορισμένες κατηγορίες προσώπων, όπως καθορίζεται με την υπ’ αριθμ. 93/Θ/14.1.99 τροποποιημένη απόφαση του Υπουργείου Γεωργίας, εφόσον πληρούν τις προϋποθέσεις που προβλέπει η σχετική απόφαση και υπέστησαν ζημιές τουλάχιστον κατά 30% ανά είδος δραστηριότητας. Το ποσοστό της ζημιάς θα υπολογιστεί σε σύγκριση μεταξύ της μειωμένης παραγωγής του έτους που συνέβη το γεγονός και του μέσου όρου της παραγωγής των τριών προηγούμενων ετών, ή των τεσσάρων προηγούμενων ετών για την περίπτωση των ελαιοδέντρων.

Το ύψος της οικονομικής ενίσχυσης ανέρχεται στο 30% της αξίας της απωλεσθείσας παραγωγής, ενώ για τα αποθηκευμένα προϊόντα και τις αποθηκευμένες ζωοτροφές ανέρχεται στο 50% της μέσης τιμής παραγωγού κατά το έτος 2000.

Οι χορηγηθείσες ενισχύσεις θα καλυφθούν από πιστώσεις ύψους 3,5 δισ. δρχ. από τον τακτικό προϋπολογισμό του υπουργείου Γεωργίας για τα έτη 2001 και 2002, ενώ οι δικαιούχοι των προαναφερόμενων ενισχύσεων θα προσδιορισθούν από τις Δ/νσεις Γεωργίας ή Αγροτικής Ανάπτυξης με βάση τα στοιχεία εξατομίκευσης των ζημιών.

Αξίζει να σημειωθεί ότι εξαιρούνται των ενισχύσεων οι παραγωγοί που έλαβαν ή θα λάβουν οικονομικές ενισχύσεις για τις προαναφερόμενες ζημιές από άλλο φορέα του Δημοσίου (ΕΛΓΑ κλπ.).



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα