Ιδιαίτερα καλές επιδόσεις και ευνοϊκές προοπτικές καταδεικνύει για την ελληνική οικονομία η Ετήσια Οικονομική Ερευνα του Ευρωεπιμελητηρίου για το έτος 2002, η οποία πραγματοποιήθηκε με τον συντονισμό της Ενώσεως Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων και παρουσιάστηκε σήμερα από τον πρόεδρο της Κεντρικής Ενωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος, Γιώργο Κασιμάτη.
Η θετική τροχιά στην οποία κινείται η ελληνική οικονομία, όπως τονίστηκε, οφείλεται κυρίως στην αύξηση κατά 10% του όγκου των χρηματοδοτήσεων από το Ευρωπαϊκό Χρηματοδοτικό Πλαίσιο 2000-2006, καθώς επίσης και στην προοπτική των Ολυμπιακών αγώνων, που θα ενδυναμώσουν την εσωτερική ζήτηση.
Επιπροσθέτως, το άνοιγμα των Βαλκανικών αγορών και η πτώση των επιτοκίων στα καταναλωτικά δάνεια εκτιμάται ότι θα οδηγήσει σε μεγάλη άνοδο των εξαγωγών, των επενδύσεων και της ιδιωτικής κατανάλωσης. Ως εκ τούτου το επιχειρηματικό κλίμα και η αντίστοιχη εμπιστοσύνη στην Ελλάδα, έστω και με ελαφρή πτώση έναντι αυτής του 2001, εμφανίζεται υψηλή.
Αισιόδοξες εμφανίζονται οι ελληνικές επιχειρήσεις για το 2002 και στην ανάπτυξη του κύκλου εργασιών και των πωλήσεών τους, με πρώτο τον κλάδο των υπηρεσιών και δεύτερο αυτό της βιομηχανίας. Αρκετά αισιόδοξες είναι και οι προβλέψεις των εξαγωγικών επιχειρήσεων. Ο βαθμός αισιοδοξίας αυξάνεται στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις σε σύγκριση με τις μικρές και πολύ μικρές.
Στον τομέα της απασχόλησης, σύμφωνα με την έρευνα, η ζήτηση δεν αναμένεται να αυξηθεί σημαντικά. Οι υπηρεσίες και εδώ εμφανίζονται περισσότερο θετικές από τη βιομηχανία. Οι ευκαιρίες αναμένεται να προέλθουν από τις μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις και όχι τόσο από τις μεγάλες.
Ο αριθμός των ελληνικών επιχειρήσεων που προβλέπουν αύξηση των επενδύσεων είναι αισθητά μεγαλύτερος από αυτές που βλέπουν μείωση. Η ένδειξη αυτή είναι υψηλότερη στις μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις έναντι των μικρών και πολύ μικρών.
Ευρωπαϊκή οικονομία
Στο σκέλος της έρευνας που αφορά την διεθνή οικονομική σκηνή, τονίζεται ότι σε σύγκριση με τα προηγούμενα χρόνια η Ετήσια Οικονομική Ερευνα καταδεικνύει μία ελαφρά πτώση της επιχειρηματικής εμπιστοσύνης.
Η διεθνής κατάσταση οδήγησε τους Ευρωπαίους επιχειρηματίες σε ιδιαίτερα προσεκτικές συμπεριφορές και κινήσεις, οι οποίες αντανακλώνται στην απασχόληση και στις επενδυτικές προοπτικές. Οι επιχειρηματίες, που μέχρι τώρα δεν δίσταζαν να απασχολήσουν προσωπικό για να έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν πλεονέκτημα από μία πιθανή ανάκαμψη, τώρα είναι ιδιαίτερα επιφυλακτικοί στην πρόσληψη νέου προσωπικού.
Για το λόγο αυτό οι προοπτικές απασχόλησης, παρά το γεγονός ότι παραμένουν θετικές, έχουν μειωθεί αισθητά σε σύγκριση με τις εκτιμήσεις της προηγούμενης έρευνας.
Οι προσδοκίες για τον κύκλο εργασιών εμφανίζονται περισσότερο αισιόδοξες. Οι πωλήσεις και οι εξαγωγές σημειώνουν επίσης θετικές τάσεις.
Οι Ευρωπαίοι επιχειρηματίες είναι βέβαιοι για την ανάπτυξη των δραστηριοτήτων τους το 2002, έχοντας την πεποίθηση ότι το παγκόσμιο περιβάλλον δεν θα οδηγήσει την ευρωπαϊκή οικονομία σε περιπέτειες.
Η Ερευνα του Ευρωεπιμελητηρίου βασίστηκε σε ένα ερωτηματολόγιο, το οποίο απεστάλη σε ικανό και αντιπροσωπευτικό αριθμό επιχειρήσεων με βάση το μέγεθος, τον κλάδο και την περιοχή τους. Το ερωτηματολόγιο αυτό αφορούσε τις παρούσες και τις μελλοντικές επιχειρηματικές προσδοκίες και πιο συγκεκριμένα τον κύκλο εργασιών, τις πωλήσεις, τις εξαγωγές, την απασχόληση, τις επενδύσεις και την επιχειρηματική εμπιστοσύνη.
Στο ερωτηματολόγιο απάντησαν συνολικά 100.000 επιχειρήσεις από 25 χώρες της Ευρώπης(συμμετείχαν και οι δέκα υπό ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χώρες).