Οριακή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2002 13:43
UPD:19:10

Σε θετικό έδαφος έχουν περάσει οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη λόγω της ενίσχυσης των τοποθετήσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο και της ανάκαμψης των πετρελαϊκών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,12% και έχει διαμορφωθεί στις 5.142 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης σημειώνει άνοδο 0,05%, ενώ ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,26%, στις 4.872 μονάδες. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,09% και έχει διαμορφωθεί στις 5.142 μονάδες.

Η μετοχή της Barclay's ενισχύεται κατά 1,89%, ενώ ανοδικά κινούνται, επίσης, οι μετοχές των Royal Bank of Scotland και ABN Amro. Από τον ασφαλιστικό κλάδο ξεχωρίζει η μετοχή της Allianz.

Σε θετικό έδαφος έχουν περάσει και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών παρά την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές.

Αντιθέτως, απώλειες εξακολουθούν να καταγράφει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Οι μετοχές των εταιρειών British Telecom και Deutsche Telekom υποχωρούν κατά2,75% και 1,65% αντιστοίχως.

Μεγαλύτερη πτώση (5,20%) σημειώνει η μετοχή της βρετανικής Cable & Wireless, η οποία υποχώρησε για λίγο στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την εγκυρότητα των λογιστικών μεθόδων που ακολουθεί.

Πτώση (2,33%) σημειώνει και η μετοχή της British Airways. Η διοίκηση του βρετανικού αερομεταφορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην περικοπή 5.800 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας και περιορισμού των δαπανών. Η British Airways έχει ήδη ανακοινώσει την απόλυση 7.000 θέσεων εργασίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της Renault ενισχύεται κατά 5,19%. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ότι οι πωλήσεις της το 2001 σημείωσαν αύξηση 6%. Ανοδο (2,09%) σημειώνει και η μετοχή της Peugeot. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της ανά μετοχή ενισχύθηκαν κατά 28% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Aventis η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο του 2000. Παράλληλα, προέβη σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την κερδοφορία της στις επόμενες χρήσεις.

Σημαντικές απώλειες (3,55%) καταγράφει, τέλος, η μετοχή της ελβετικής ΑΒΒ, της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2001 εμφάνισε ζημίες μεγαλύτερες από τις προβλέψεις.



Προτεινόμενα για εσάς





Σχολιασμένα