Οικονομία & Αγορές
Τετάρτη, 13 Φεβρουαρίου 2002 13:43

Οριακή άνοδος στις ευρωπαϊκές αγορές

Σε θετικό έδαφος έχουν περάσει οι περισσότεροι χρηματιστηριακοί δείκτες στην Ευρώπη λόγω της ενίσχυσης των τοποθετήσεων στο χρηματοοικονομικό κλάδο και της ανάκαμψης των πετρελαϊκών εταιρειών.

Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο δείκτης FTSE 100 ενισχύεται κατά 0,12% και έχει διαμορφωθεί στις 5.142 μονάδες. Στο Παρίσι, ο δείκτης σημειώνει άνοδο 0,05%, ενώ ο δείκτης Xetra DAX στη Φρανκφούρτη υποχωρεί κατά 0,26%, στις 4.872 μονάδες. Ο δείκτης DJ Stoxx 50 σημειώνει άνοδο 0,09% και έχει διαμορφωθεί στις 5.142 μονάδες.

Η μετοχή της Barclay's ενισχύεται κατά 1,89%, ενώ ανοδικά κινούνται, επίσης, οι μετοχές των Royal Bank of Scotland και ABN Amro. Από τον ασφαλιστικό κλάδο ξεχωρίζει η μετοχή της Allianz.

Σε θετικό έδαφος έχουν περάσει και οι μετοχές των πετρελαϊκών εταιρειών παρά την πτωτική πορεία των τιμών του αργού στις διεθνείς αγορές.

Αντιθέτως, απώλειες εξακολουθούν να καταγράφει ο κλάδος των τηλεπικοινωνιών. Οι μετοχές των εταιρειών British Telecom και Deutsche Telekom υποχωρούν κατά2,75% και 1,65% αντιστοίχως.

Μεγαλύτερη πτώση (5,20%) σημειώνει η μετοχή της βρετανικής Cable & Wireless, η οποία υποχώρησε για λίγο στο κατώτερο επίπεδο των τελευταίων δέκα ετών, εν μέσω έντονων ανησυχιών για την εγκυρότητα των λογιστικών μεθόδων που ακολουθεί.

Πτώση (2,33%) σημειώνει και η μετοχή της British Airways. Η διοίκηση του βρετανικού αερομεταφορέα ανακοίνωσε σήμερα ότι θα προβεί στην περικοπή 5.800 θέσεων εργασίας στο πλαίσιο της αναδιάρθρωσης της εταιρείας και περιορισμού των δαπανών. Η British Airways έχει ήδη ανακοινώσει την απόλυση 7.000 θέσεων εργασίας μετά τις τρομοκρατικές επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου.

Αντιθέτως, ανοδικά κινούνται οι μετοχές των αυτοκινητοβιομηχανιών. Η μετοχή της Renault ενισχύεται κατά 5,19%. Η γαλλική εταιρεία ανακοίνωσε μετά το κλείσιμο της χθεσινής συνεδρίασης ότι οι πωλήσεις της το 2001 σημείωσαν αύξηση 6%. Ανοδο (2,09%) σημειώνει και η μετοχή της Peugeot. Η δεύτερη μεγαλύτερη αυτοκινητοβιομηχανία στην Ευρώπη ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της ανά μετοχή ενισχύθηκαν κατά 28% ξεπερνώντας τις προβλέψεις των αναλυτών.

Ανοδικά κινείται και η μετοχή της γαλλικής φαρμακοβιομηχανίας Aventis η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι τα κέρδη της στο τέταρτο τρίμηνο του 2001 αυξήθηκαν κατά 32% σε σχέση με την αντίστοιχη περυσινή χρονική περίοδο του 2000. Παράλληλα, προέβη σε αισιόδοξες εκτιμήσεις για την κερδοφορία της στις επόμενες χρήσεις.

Σημαντικές απώλειες (3,55%) καταγράφει, τέλος, η μετοχή της ελβετικής ΑΒΒ, της κορυφαίας ευρωπαϊκής εταιρείας ηλεκτρολογικού και μηχανολογικού εξοπλισμού, η οποία ανακοίνωσε σήμερα ότι το 2001 εμφάνισε ζημίες μεγαλύτερες από τις προβλέψεις.