Προωθείται ο θεσμός της εταιρικής διακυβέρνησης εισηγμένων

Πέμπτη, 14 Φεβρουαρίου 2002 21:00

Η οριστικοποίηση του σχεδίου για την εταιρική διακυβέρνηση των εισηγμένων εταιρειών ήταν το βασικό θέμα στη σημερινή σύσκεψη του υπουργού Οικονομίας και Οικονομικών Ν. Χριστοδουλάκη με παράγοντες της κεφαλαιαγοράς.

Τις προτάσεις για την εταιρική διακυβέρνηση, ένα θέμα που απασχολεί ιδιαιτέρως τους ξένους θεσμικούς επενδυτές, επεξεργάστηκε η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, και το σχετικό σχέδιο θα λάβει τη μορφή νομοσχεδίου και θα έλθει στη Βουλή για ψήφιση.

Με το νομοσχέδιο για την εταιρική διακυβέρνηση καθορίζονται τα δικαιώματα και οι υποχρεώσεις των μετόχων μία εισηγμένης εταιρείας, καθιερώνεται η ισότιμη μεταχείριση των μετόχων και διασφαλίζεται σε μεγάλο βαθμό η διαφάνεια και ο έλεγχος των εισηγμένων επιχειρήσεων.

Το νομοσχέδιο περιέχει τρεις βασικούς άξονες: πρώτον τη διαφοροποίηση μεταξύ εκτελεστικών και μη εκτελεστικών μελών του διοικητικού συμβουλίου μίας εταιρείας, δεύτερο την υποχρέωση των μελών του δ.σ. των εισηγμένων να γνωστοποιούν στο δ.σ. της εταιρείας που μετέχουν όλο το εύρος των συμφερόντων τους και τρίτον την υποχρέωση όλων των εισηγμένων να έχουν δικό τους εσωτερικό κανονισμό και ανεξάρτητο εσωτερικό έλεγχο.

Εντός των επομένων ημερών έχει προγραμματιστεί σύσκεψη του προέδρου του ΧΑΑ με τους φορείς της κεφαλαιαγοράς, τους χρηματιστές, θεσμικούς, την ένωση ΑΕΛΔΕ και τις ενώσεις των εισηγμένων εταιρειών.



Προτεινόμενα για εσάς


Σχετικά σύμβολα

  • ΓΔ



Σχολιασμένα